Nem a csoki a hibás, hanem a saját falánkságunk

Nem a csoki a hibás, hanem a saját falánkságunk

Noha gyakran elhangzik, hogy az édességek egészségtelenek, ez ebben a formában egyáltalán nem igaz. Az pedig kifejezett ostobaság, hogy egy amúgy egészséges embernek kerülnie kell a cukrot.
Épp ellenkezőleg: a cukor nélkülözhetetlen a szervezet működéséhez. Ebből fakadóan a csokoládé vagy a sütemények önmagukban, csak cukrosságuk miatt ugyanúgy nem ártalmasak, mint ahogyan más ételféleségek sem.

A hangsúly itt is a mértékletességen van. Egy szelet csokoládé senkinek sem árt, ha viszont napi két táblát tömünk magunkba, menthetetlenül el fogunk hízni, és hosszabb távon szervezetünk cukorháztartása is felborul.
 
A hormonok is hibásak
 
Miért nem sikerül megállni egy sor csokinál vagy egy szelet tortánál? A válasz nagyon egyszerű: mert az édességek boldogsághormonokat termelnek az agyban, tehát ha ez nem is tudatosul, jobb kedvünk lesz tőlük. (Nem véletlen, hogy a nők például jellemzően édességbe fojtják a mindennapi bánataikat.) A csapda másik oldala, hogy az édességek megemelik a vércukor-szintet, ami azonban később nagyon drasztikusan lezuhan, ez pedig éhséget okoz. Vagyis aki sok édességet eszik, az idővel valószínűleg mindenből többet fogyaszt majd. A fruktóz, azaz a gyümölcscukor ilyen szempontból jobb hatású, mivel lassabban bomlik le.
 
Inkább étcsokoládét együnk
 
Az étcsokoládé kakaóból, cukorból és egyéb összetevőkből áll, a hangsúly azonban a kakaón van. Méghozzá sok kakaón: minél több van benne, annál sötétebb a színe, annál keserűbb, és annál minőségibb, drágább is. A „hétköznapi” étcsokoládék kakaótartalma általában 50-60 százalékos. És hogy miért egészséges? Mert nagyon gazdag antioxidánsokban, ezek pedig jótékony hatással vannak a keringési rendszerre, a szívre, az agyra. Viszont ettől még ez is hizlal, vagyis mértéktelenül fogyasztani ugyanúgy nem ajánlatos, ahogyan a tejes változatokat sem, amelyeket az említett komponensek mellett még tejszármazékokkal is felturbóznak.
 
A fehér csoki igazából nem csoki
 
Ugyan így nevezik, a fehér csokoládéból pont az hiányzik, amitől a csokoládé csokoládé lesz, vagyis a kakaó. Különböző tejadalékokkal viszont telenyomják a gyártási folyamat során, így a koleszterintartalma ugyanolyan magas, mint akármilyen tejcsokoládénak, csak éppen a kakaó antioxidánsai nincsenek benne. Mértékkel ettől függetlenül természetesen ez is fogyasztható.
 
Barnacukorral és mézzel nem lehet fogyni
 
Hiába állítják ezt sokan. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag méz valóban nagyon egészséges, de nem hizlal kevésbé, mint a sima ipari cukor, a barnacukor pedig más eljárással készül, mint a fehér, de kalóriaértéke lényegesen nem tér el tőle. Vagyis mértéktelenül ezeket sem szabad fogyasztani.