Nyári ízek

- Írta: (dcs)

Nyári ízek

Saláta, karfiol, paradicsom, paprika, retek, káposzta, újhagyma – valóságos kavalkád fogadja a vásárlót. „Újság hasamba, betegségem pokolba!” citálhatjuk a nagymamánktól tanult versikét szinte minden nap, hiszen a hirtelen jött nyár meghozta az idény zöldségeit, gyümölcseit is. Nincs gond a főznivalóval, csupán találékonyság kérdése, mi kerül az asztalra. Egy a lényeg, hogy ne csak finom, hanem egészséges is legyen! Íme néhány ötlet a nyári menühöz.

Levesnek természetesen a hideg gyümölcslevest  kínáljuk. Ez bármilyen gyümölcsből készíthető, elég, ha ismerjük a gyümölcsleves-alap receptjét, amelyet azután almával, cseresznyével, meggyel avagy ribizlivel ízesíthetjük. Az alap hozzávalói két személyre dr. Fövényi József diétáskönyvéből: 1 dl 12 százalékos zsírtartalmú tejföl, 1 evőkanál liszt, pár szem szegfűszeg, darabos fahéj és ízlés szerint POLISWEET édesítőszer. A megtisztított gyümölcsöt a fűszerekkel, a cukorpótlóval és 6 dl vízzel feltesszük főni. Tejfölből és lisztből habarást készítünk, és ha a leves felforrt, behabarjuk. Hűtve tálaljuk. Egy-egy adag: 568 kJ, 16 g szénhidrát.

Főételnek a szerb konyha ínyencségét, a töltött dolmát ajánljuk. Ehhez bármilyen zöldség felhasználható, minél többféle, annál jobb ízű lesz a főztünk. Kivájunk paradicsomot, karalábét, burgonyát, zöldpaprikát, vöröshagymát, megmosunk szőlőlevelet, káposztalevelet. Ezekbe töltjük a hússal vagy szójával összekevert rizst, amelyet ízesíthetünk pirított vöröshagymával, sóval, borssal, pirospaprikával. A töltött zöldfélét tepsibe sorakoztatjuk, felöntjük vízzel, majd fólia alatt puhára pároljuk. Tálalás előtt levesszük a tepsiről az alufóliát, a töltikéket nyakon öntjük tejföllel, még egyet pirítunk rajta, s forrón kínáljuk. Egy-egy adag: 670 kJ, 8 g szénhidrát.

Görög saláta: Hozzávalók két személyre: 300 g paradicsom, 100 g saláta uborka, 150 g juhsajt, 1 fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál ecet, 1 evőkanál salátaolaj, őrölt fekete bors, 8-10 szem olajbogyó, só. Elkészítés: A megmosott paradicsomokat négyfelé vágjuk. A meghámozott uborkát hosszában kettévágjuk, a magokat eltávolítjuk, s az uborkát vastagabb szeletekre vágjuk. A megtisztított hagymát vékonyan felszeleteljük, a fokhagymát apróra vágjuk. Az ecetet a salátaolajjal elkeverjük, ízesítjük a sóval, a borssal. Egy mély salátástálban a paradicsomot, az uborkát és a juhsajtot összekeverjük, tetejére tesszük a hagymakarikákat és ráöntjük a salátaöntetet.
Egy-egy adag: 1638 kJ, 0 g szénhidrát.

Főétel után desszert dukál. Íme a málnafagylalt receptje Pelle Józsefné szakácskönyvéből, az Édes ízek cukor nélkül címűből. Körülbelül 30 dkg málnát elturmixolunk, majd tüllön átszűrjük. 2 dl tejet felforralunk 10 tabletta POLISETT-tel. 2 dl hideg tejben simára keverünk 1 csapott evőkanál finomlisztet, és ezt apránként – állandó keverés közben – a forrásban lévő tejhez öntjük. Tejfölsűrűségre főzzük, majd langyosra hűtjük. Ekkor hozzáöntjük a málnalét, jól elkeverjük és teljesen kihűtjük.
A fagylaltgépben – vagy a mélyhűtőben – megfagyasztjuk. Akinek nincs fagylaltgépe, tegye – lehetôleg – mûanyag poharakba a masszát, és a hűtőszekrény mélyhűtőjében fagyassza ki. Közben egyszer-kétszer keverje meg a poharak tartalmát, ami a hűtés erősségétől függően két-három óra alatt megfagy.