Az Omega-3s ABC

2011.09.26. - Írta: Várady Judit

Az Omega-3s ABC

Régen a halból szereztük meg az Omega 3s-t. Ezek az esszenciális zsírsavak, egy kutatás szerint, javíthatják a szív egészségét és megakadályozhatják egyes típusú rákos betegségeket kialakulását. A lazac, tonhal és a tenger többi lakói is telítettek ezekkel az eszenciákkal, ezért is javasolt a hal fogyasztása legalább hetente kétszer. Mostanában számos szupermarket is ajánlja az omega 3-at.

Az Amerikai Szív Egyesület szakértői is felhívják a figyelmet a hal rendszeres fogyasztására. A zsíros halak, mint a lazac, makréla, hering, tavi pisztráng, szardínia és az albacorei tonhal tartalmazzák a legmagasabb mennyiségben az Omega 3 koncentrátumot.
A legtöbb ember ezzel szemben alig eszik halat.
Kezdetnek készítsen egy könnyű, ízletes tonhalat vagy lazacos salátát, majd törekedjen arra, hogy vacsorára is fogyasszon halat, legalább hetente egyszer. Ha a higany miatt aggódik, kövesse az FDA és EPA irányelveket, amelyekben megtudhatja, hogy mennyi a felnőttnek és a gyerekeknek javasolt mennyiség. Felnőtteknek heti 360g a könnyű tonhalból és tengeri ételekből vagy 180 g az albacore tonhalból.

Bemutatjuk a három legfontosabb diétás omega-3 zsírsavat, amelyek nem mind egyformák.
Az alfa linolénsav (ALA) olyan növényekben fordul elő, mint a szójabab, repceolaj és tökmag.
A második és harmadik típus eikozapentaénsav (EPA) és dokozahexaénsav (DHA).
Az utóbbi kettő leginkább a tenger gyümölcseiben található meg, amelyek segítik a szív egészséges működését. Szervezetünk először (kisebb mennyiségben) az alfa linolénsavat az eikozapentaénsavba és a dokozahexaénsavba alakítja át, a nagyobb hatékonyság érdekében.

Ha nem szereti a halat, adjon a diétás ételekhez lenmagot, diót és leveles zöldségeket.
Amikor legközelebb találkozik orvosával, kérje véleményét a halolaj kiegészítőkről.