Rákkeltő-e a Nutella?

Rákkeltő-e a Nutella?

A pálmaolaj, amelyet különféle élelmiszerekben használnak – például a margarinban, jégkrémben, sütőipari termékekben –, rákkeltő hatású lehet – állítják szakemberek az európai élelmiszerhatóságok által megjelentetett tanulmányukban.

Már tavaly év közben is felhívták a figyelmet arra, hogy a pálmaolaj az egészségre káros anyagokat tartalmazhat, és daganatos betegségeket okozhat. Az élelmiszerhatóság különösen a gyerekek miatt aggódik, mivel ők még inkább ki vannak téve a veszélynek. Már kis mennyiségben elfogyasztott pálmaolaj származék is végzetes lehet számukra. 

A hírre gyorsan reagált az olasz Coop élelmiszerárusító nagyvállalat, amely kétszáz olyan terméket vont ki a forgalomból, amelyek a nevezett mérgező anyagot tartalmazzák. Néhány élelmiszergyártó cég pedig többé nem használja a gyanúba keveredett növényi zsiradékot, hanem más olajszármazékokkal pótolják azt, így például olívaolajjal.

A Ferrero vállalat azonban az egészségügyi figyelmeztetések ellenére ragaszkodik a pálmaolajhoz, amely termékeinek elválaszthatatlan része. Ez leginkább a legismertebb édességüket, a Nutellát érinti. A cég honlapján megjelent közleményükben ez áll:

„A Nutella gyártásakor felhasznált pálmaolaj a terméknek egy speciális, krémszerű tartalmat kölcsönöz, amellyel a kívánt ízt elérhetjük. Ha a Nutellát a pálmaolaj nélkül állítanánk elő, egy gyengébb minőségű terméket hoznánk létre, amely visszalépés lenne a minőség terén.”

Mindez jelenti-e azt, hogy az emberek nem esznek többé Nutellát?

Valószínűleg nem. A dolog lényegéhez ugyanis hozzátartozik, hogy a tanulmány szerint nem önmagában a pálmaolaj a rákkeltő, hanem a további feldolgozása által válik azzá. Amennyiben a pálmaolajat élelmiszerként akarják használni, több mint 200 fokra kell hevíteni. Ekkor keletkeznek benne olyan rákkeltő zsiradékok, amelyek károsak az emberi egészségre. A Ferrero cég közleményében meg is jegyzi, hogy mindig csak minőségi alapanyagokból készítik a termékeit, és a felhasználásuk során olyan eljárásoknak vetik alá, amelyekkel minimálisra csökkentik a káros anyagok meglétét.

 
Forrás: Berliner Zeitung