Segít a fahéj, ha fáj a gyomor

2010.12.01.

Segít a fahéj, ha fáj a gyomor

Nem csak karácsonykor jöhet jól, ha ismerjük a fahéj jótékony hatását. Bizonyos esetekben tudományosan igazoltan eredményes a fahéj, ilyenek az étvágytalanság, emésztési nehézségek, szélgörcs, teltségérzet, bélrenyheség és böfögés ellen.

A fahéj a babérfélék családjába tartozó Cinnamomum növénynemzetség egyik legismertebb faja, a fűszer pedig a fák ágairól lefejtett sötétbarna színű héj maga. Legfontosabb hatóanyaga a fahéjaldehid és eugenol tartalmú olaj, mely serkenti a gyomor és bél izmainak mozgását, és nagy valószínűséggel a gyomornedv termelődését is elősegíti. Gátolja továbbá a gombák növekedését és spóraképződését a szervezetben. Bár a fűszer gyógyhatásait már őseink is ismerték, most tudományosan is bizonyítást nyertek e tények a würzburgi egyetemen, Johannes Gottfried Mayer kutatóorvos által.

Ha jobban belegondolunk, talán nem is véletlen, hogy éppen az ünnepi időszakban fokozódik a fahéj felhasználása. Mayer arra is felhívta a figyelmet, hogy bár hajlamosak vagyunk a túlfűszerezett ételekre fogni a gyomor problémáit, nem árt tisztában lenni azzal, hogy eleink jóval koncentráltabban használták ezeket a természetes ízesítőket, mint mi ma.

Akármennyire is természetes, a napi bevitele nem haladhatja meg a 2-5 grammot, terhesség alatt nem ajánlott a gyógyszerként való fogyasztása. Gyomorfájdalom, hányinger esetén reggel és este 1-1 kiskanálnyi őrölt fahéjat keverjük fel egy dl vízben és ezt igyuk meg, szükség szerint ihatunk még rá. Nagyon hamar jelentkezik a jótékony hatás!

 

 

Forrás: lifestyle.de.msn.com