Superfoods, avagy a csodaétkek titkai

Superfoods, avagy a csodaétkek titkai

Léteznek növényi és állati táplálékok, amelyeket különleges hatóanyaguk miatt csodaétkeknek nevezhetünk, angol nyelven superfoods-ként emlegetik őket. Az áfonyáról, kelkáposztáról, lazacról mindenki hallott; nemcsak ízletesek, hanem rendkívül egészségesek is. Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdagok, antioxidáns összetevőik miatt kiválóan alkalmasak a szív- és a rákbetegségek megelőzésére, de általában is érvényes rájuk a megállapítás, hogy mindenféle egészségügyi panaszok ellen hatásosak. Akadnak különleges, kevésbé ismert csodaétkek is, amelyeket jórészt Ázsiában vagy Dél-Amerikában ismernek, de terjednek Európában is.

Ilyen például a kakaópor, amely flavonoidokat tartalmaz. Ez segíti alacsonyan tartani a vérnyomást, jótékonyan hat a szívbe és az agyba irányuló véráramlásra. Egy evőkanál kakaóporban csupán 15 kalória van és jóformán semmi zsír, miközben a csokoládé kellemes ízét érezzük. Az édesszájúak bátran fogyaszthatják, mert nem hizlal, és elősegíti a vérkeringést.  
A kefir ősi eledel, eredetileg Oroszországból származik. Ízében hasonlít a joghurthoz, enyhén savanykás. Népszerűsége az utóbbi időkben nőtt meg, amikor rájöttek, hogy kiválóan alkalmas az immunrendszer erősítésére és az emésztőszervek egészségének megóvására.
A kendermag rokonságot mutat a marihuánával, de nincsen benne a kábítószerre jellemző hatóanyag. A magok teli vannak proteinekkel, magnéziummal, és mindenféle olyan aminosavakat is tartalmaznak, amelyek a legyengült szervezet regenerálódását segítik. Enyhén zamatos ízt kölcsönöz az ételeknek, így például felhasználhatjuk levesekben, salátákban.   
A fokhagymát mindenki ismeri, és sokan használják is, mert egészséges, de a feketefokhagyma előnyeit eddig jórészt csak Ázsiában fedezték fel. A nyugati országokban csak az utóbbi években kapható a piacokon, de a jelek szerint hamar megszerették az emberek. Kéntartalmának köszönhetően ajánlják a szívbántalmakban és a rákbetegségekben szenvedőknek. A feketefokhagyma gumója enyhén édes, telt ízű, színe pedig a nevéből fakadóan sötétebb, mint a Magyarországon általános fogyasztott fokhagymáé.  


Life Magazine