Szívbetegek és a szex

2014.03.18. - Írta: Csarnai Attila

Címkék: szex szívbetegség
Szívbetegek és a szex

Napjainkban a különféle szívbetegségben szenvedők körében egyre gyakoribb probléma a nem kielégítő szexuális élet, ami ugyanakkor tovább súlyosbíthatja a betegek állapotát. A krónikus szívbetegségek és a szexualitás közötti összefüggésről végzett vizsgálatot egy olasz orvoscsoport, amelyet dr. Massimiliano Basso, az olaszországi Savona kórház professzora vezetett.

Miért tartják fontosnak, hogy a kardiológusok a szívbetegek szexuális életével is foglalkozzanak?

Általános tapasztalat, hogy az orvosok a szívbetegek gyógyítása során a kezelésre, a fizikai aktivitásra, a diétára helyezik a hangsúlyt, s egy dologról alig-alig esik szó: ez pedig a szex. A betegek nem szívesen beszélnek szexuális életükről, s az orvosok sem fordítanak rá kellő figyelmet, noha egyértelmû, hogy az életminőség szempontjából jelentős szerepe van. A nyugati világban minden húsz férfi közül legalább egy szenved impotenciában, aminek a fő oka az előrehaladott kor, a cukorbetegség, a dohányzás, a magas vérnyomás, a fizikai aktivitás hiánya, vagy a hormonális zavarok. A szívbetegek körében ez az arány jóval magasabb, hiszen minden második beteg szexuális problémával küzd. Ennek pszichés háttere is van: a betegség által okozott depresszió és félelem tovább csökkenti a szexuális vágyat, ami kihat a partnerre is. Mindez ronthatja a beteg állapotát és életminőségét. 

Milyen körben végezték el a vizsgálatot, és konkrétan milyen eredményekre jutottak?

A tanulmányt a Savona városi kórházban végeztük el, ahol 130 olyan férfit vizsgáltunk, akik szívelégtelenségben szenvedtek. Életkoruk 30 és 75 év között volt. Minden beteg névtelenül, írásban válaszolhatott a szexuális életével kapcsolatos kérdéseinkre, de ha akarták, szóban is megbeszélhették gondjaikat orvosaikkal. A kérdőívből kiderült, hogy a megkérdezettek 24 százaléka egyáltalán nem; 44 százaléka csak ritkán; s mindöszsze 32 százaléka él rendszeresen nemi életet. Néhány évvel ezelőtt az impotencia ügye a pszichológusokra, urológusokra, sebészekre tartozott, ma már viszont egyértelmû, hogy a kardiológusoknak is jelentős szerepük van a szexuális problémákkal küzdők gyógyításában, életminőségük javításában. 

Mit tehetnek az orvosok, hogy a szívbetegek szexuális élete javuljon?

A legfontosabb az, hogy belássák: erre a problémára is figyelniük kell. Ráadásul a két dolog kölcsönhatásban van egymással, hiszen a normális nemi élet javítja a beteg állapotát, csökkenti a súlyosabb szívbetegségek előfordulását. Bizonyított tény, hogy a szívbetegségek gyógyítása során általában nő az érintettek szexuális aktivitása, bár bizonyos kezelések kedvezőtlen hatással is járhatnak. Számos, a magas vérnyomás csökkentésére széles körben használt gyógyszer, különösen az úgynevezett béta-blokkolók akadályozhatják a megfelelő erekciót. A vizsgálat során ugyanakkor arra is fény derült: a betegeknek csak az egyötöde véli úgy, hogy a kezelésekor szedett gyógyszerek miatt vannak szexuális problémái, s csak minden tizedik érintett szerint okolható egyetlen gyógyszer a bajokért. A szexuális képességet növelő gyógyszerek alkalmazása új fejezetet nyitott a kezelésekben, s itt a más gyógyszerekkel való kölcsönhatásra kell figyelni. Érdekes ebből a szempontból, hogy a szívbetegek kétharmada szeretné növelni szexuális képességét, de húsz betegből csak egy próbálta már ki a szexualitást javító gyógyszert. 

Mit tanácsol ezek után azoknak a szívbetegeknek, akiknek szexuális problémáik is vannak?

Bár a különféle, krónikus szívelégtelenségben szenvedők körében magas azoknak a száma, akik szexuális problémákkal küzdenek, de nem törvényszerû, hogy ez így legyen. Ezért lényeges, hogy az orvosok a terápia során azokat a gyógymódokat, gyógyszereket részesítsék előnyben, amelyek a szexuális képesség javítására is kedvező hatással vannak. A perindopril hatóanyagú gyógyszerről most egyértelmûen bebizonyosodott, hogy minden koszorúér betegnél jó hatást vált ki. A tanácsom pedig valamennyi szívbetegnek ez: tessék minél rendszeresebben szexuális életet folytatni!

Hozzászólások

| 2011-01-13 10:29

Legyen anyukám a példa. 57 éves és minden évben elmegy szűrésre. Egy nap... Marad még 364 amikor nyugodt lehet az ember...

Majed | 2013-03-07 02:40

Szia,komolyan gondolkozunk rajta. Me9g ele9g home1lyos bnenem, hogy mi is legyen benne, mi nem - meg egye1ltale1n van-e re1 ige9ny stb. Mindenfe9le ve9leme9nyt e9s tapasztalatot szedvesen venne9k (szirka kukac gmail.com), de csere9be nem sok mindennel szolge1lhatok, annyira kezdetleges fe1zisban van me9g az ege9sz. Ha konkre9tat ke9rdezel, aze9rt megprf3be1lok ve1laszolni.Kf6szi!Andrea
Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Buhály Mónika dr. Buhály Mónika gyógyszerész
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Ön hova utazna szívesen nyaralni?Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár