Tanulmány, a só és a szívelégtelenség összefüggéséről

2018.06.08. - Írta: Veress Pálma

Tanulmány, a só és a szívelégtelenség összefüggéséről

A magas sóbevitel megsokszorozza a szívelégtelenség esélyét. Az augusztus 27-én tartott ESC kongresszuson, többek közt ez a kutatás is terítékre került. A 12 év és több mint, 4000 ember vizsgálata alapján megalapozottnak tűnik a kutatás.

"A magas só (nátrium-klorid) bevitel a magas vérnyomás egyik fő oka és a szívkoszorúér megbetegedések és a stroke önálló kockázati tényezője"  - mondta Pekka Jousilahti professzor, az Országos Egészségügyi és Jóléti Intézet kutatóprofesszora Finnországban.

A CHD és a stroke mellett a szívelégtelenség az egyik legnagyobb szív- és érrendszeri megbetegedés Európában és globálisan, de a magas sófelvétel szerepe a fejlődésében nem ismert.


A sóbevitel és a szívelégtelenség

A tanulmány vizsgálta a sóbevitel és a szívelégtelenség kialakulásának összefüggésétAz egyéni sómennyiség becslése módszertanilag igényes, ezért az általános arányosság segítségével végezték az adatok kiértékelését.


Az adatgyűjtés

4,630 véletlenszerűen kiválasztott, 25-64 év közötti férfi és nő szolgáltatott kiindulási adatokat a vizsgálathoz. A résztvevő alanyok nagy része szerepelt az Észak-Karéliai és a FINRISK Sótanulmányban, amely 1979 és 2002 között Finnországban volt.

Az adatgyűjtés magában foglalta az önként kitöltött kérdőíveket az egészségügyi helyzetről, a súly, a magasság és a vérnyomásról, illetve a vizelet és vérmintából származó laboratóriumi eredményeket, amelyek alapján elemzésre került a kutatás.

"Az emberek, akik naponta több mint 13,7 gramm sót fogyasztottak, azoknál kétszer nagyobb a szívelégtelenség kockázata, mint a kevesebb, mint 6,8 gramm fogyasztóknál"
- említette Pekka Jousilahti professzor. "


Napi ajánlott sóbevitel

     
  "Az optimális napi sóbevitel valószínűleg
még 6,8 grammnál is alacsonyabb.

Az Egészségügyi Világszervezet
naponta maximum 5 grammot ajánl.


A fiziológiai igény pedig 2-3 gramm naponta."
 
     


A magyar konyha sajátossága a fűszerek gazdag használata. Viszont mint mindenben itt is fontos a mérték. Ha esetünkben áll, akkor fékezzük a túlzott só használatát, hiába lesz tőle ízletesebb az étel.