Táplálékok a bőr egészségéért

Táplálékok a bőr egészségéért

Számít vajon az, hogy mit fogyasztunk és mennyit a bőr egészségének szempontjából? De még mennyire! Vannak ugyanis olyan táplálékok, amik kifejezetten jót tesznek a bőrrel, hála a bennük lévő összetevőknek. Nézzük, hogy pontosan milyen anyagok milyen hatással vannak a bőrre, és mely táplálékban találhatóak meg.

1. Víz
Az ivóvíz az egyik legjobb dolog, amit fogyaszthatunk ahhoz, hogy formában tartsuk a bőrünket. Ennek köszönhető ugyanis, hogy a bőr kellően hidratált és nedves legyen, illetve általa kevésbé lesznek láthatóak a finomráncok. Segíti a sejtek tápanyagfelvételét, és megszabadítja őket a méreganyagoktól. Hozzájárul a megfelelő véráramláshoz, és ragyogóvá teszi a bőrt. A szakemberek azt javasolják, hogy egy nap 8 pohár vizet igyunk, de természetesen ez nem egy kőbe vésett szám, el lehet térni tőle. A gyümölcsökben, zöldségekben, gyümölcslevekben és tejben lévő vízmennyiség szintén beleszámít ebbe a mennyiségbe.

2. Szelén
Ez az ásványi anyag segít megvédeni a bőrsejteket azáltal, hogy összegyűjti a szabadgyököket. A szabadgyökök okozzák a bőr öregedésének jeleit, mint például a ráncokat és a száraz bőrt, de akár szövetkárosodást is előidézhetnek, sőt, néhány betegségben is szerepük lehet. A szelén emellett segít megelőzni a bőrrák kialakulását. Jó szelénforrásnak számít a brazil dió, a gomba, a rák, a bárány, illetve az olyan halfélék, mint a sügér, a tőkehal, a laposhal, a tonhal és a lazac. A főtt marhahúsban, a pulykában, az osztrigában, a szardíniában, a rákban és a teljes kiőrlésű tésztában szintén sok a szelén.

3. Antioxidánsok
Az antioxidánsok fontos szerepe megmutatkozik abban, hogy lelassítják a szabadgyökök áramlását, valamint megakadályozzák a kialakulásukat. Gyakorlatilag bármilyen ételben megtalálhatóak, de különösen nagy mennyiségben fordulnak elő a színes gyümölcsökben és zöldségekben, például bogyós gyümölcsökben, kajszibarackban, céklában, tökben, spenótban, édesburgonyában, mandarinban, paprikában és babban.

4. Q10-koenzim
A szervezetünk maga termeli egy egyik legfontosabb antioxidánst, az úgynevezett Q10-koenzimet – a kor előrehaladásával viszont egyre kevesebbet. Szerepe van abban, hogy energiával lássa el a sejteket, és segítse azok működését. A Q10-koenzim fellelhető halakban (például lazacban és tonhalban), baromfiban, belsőségekben (például májban), illetve teljes kiőrlésű gabonákban. Ha olyan bőrápoló terméket használunk, ami Q10-et is tartalmaz, az segíthet csökkenteni a ráncokat és az öregedés más jeleit.

5. A-vitamin
Senki nem akar száraz, pikkelyes bőrt. Fogjunk tehát egy narancsot, sárgarépát vagy egy szelet sárgadinnyét, ezek ugyanis bővelkednek az A-vitaminban. De ugyanígy hozzájuthatunk akkor, ha leveles zöldségeket, tojást és alacsony zsírtartalmú tejterméket fogyasztunk. Emellett ha A-vitamint tartalmazó bőrápoló készítményt alkalmazunk, a ráncok és a barna foltok halványodhatnak. Vannak úgynevezett retionoidok, amik rendszerint az akné és már bőrbetegségek gyógyítására használnak, ezek viszont vényköteles termékek.

6. C-vitamin
A nap igencsak meg tudja viselni a bőrt, a C-vitamin viszont segíthet abban, hogy ez ne következzen be. Hozzájárul a napégés gyógyulásához, de serkenti a kollagén- és elasztintermelést is, melyek a bőrregeneráció felelősei. C-vitaminhoz bőségesen juthatunk akkor, ha piros kaliforniai paprikát, citrusféléket, papayát, kivit, brokkolit vagy kelbimbót fogyasztunk.

7. E-vitamin
Egy másik antioxidáns, ami a bőr leégésével és gyulladásával eredményesen fel tudja venni a harcot, az E-vitamin. Megtalálható a növényi olajokban, diófélékben, magvakban, olajbogyóban, spenótban, spárgában és leveles zöldségekben.

8. Egészséges zsírok
Az omega-3 és az omega-6 zsírsavaknak fontos szerepe van abban, hogy a bőr megtartsa a kellő hidratáltságát, és távol tartsa a szárazságot és a pattanásokat. Az ilyen esszenciális zsírsavaknak köszönhetően a bőr sima és fiatalos marad. Beszerezhetőek olíva- és repceolajból, lenmagból, dióból, valamint az olyan hidegvízi halakból, mint a lazac, a szardínia és a makréla.

9. Olajok
Egyes olajok sokkal többet jelentenek, mint esszenciális zsírsavak. A jó minőségűeket, mint az extra szűz olívaolajt vagy éppen a hidegen sajtolt olajakat könnyebb feldolgozni is, mint sok más fajtát. Sőt, több olyan tápanyagot is tartalmaznak, amik jók a bőrnek, hiszen egyrészt simábbá varázsolják azt, másrészt sokkal egészségesebbnek lehet látni és érezni is.

10. Zöldtea
A zöldteára úgy is lehet tekinteni, mint egy mágikus főzetre, mely segít megőrizni a bőr egészségét. Gyógyítja a gyulladásokat, lelassítja a DNS-károsodást, de a napégette bőrrel is csodákat tud tenni. A zöldteát ma már számos kozmetikum is tartalmazza, de ha tehetjük, inkább igyuk, mint kenjük.