Táplálkozzon egészségesen télen is!

2010.12.17.

Táplálkozzon egészségesen télen is!

A tavaszi, főképp nyári hónapokban nagyságrendekkel több növényi eredetű, vitamindús, friss táplálék kerül az asztalra, mint a tél beköszöntével. Tudatosan tervezve táplálkozásunkat azonban nagyjából hasonlóan egészséges ételeket fogyaszthatunk, mint nyáron, ráadásul azonos mennyiségben.

A déli gyümölcsök számos fajtája egész télen át könnyűszerrel beszerezhető, és egyes zöldségfélék is – pl. zöldpaprika, fejes saláta, paradicsom, káposzta, karalábé, kelbimbó, karfiol – is jelentős C-vitamin források.

A savanyított káposzta is rengeteg C-vitamint tartalmaz, és ezen kívül természetes gyógyszerként is szolgál. Ugyanis jelentős mennyiségű élő tejsavbaktérium található benne, amely javítja a bélflóra általános állapotát. Így tulajdonképpen a savanyú káposzta kettős immunerősítő – jó íze miatt sokan még magában is szívesen fogyasztják.

Mivel a C-vitamin hiánya fáradékonysághoz vezet, valamint a fertőzésekkel szembeni ellenállóképesség csökkenését okozza, fontos, hogy télen is megfelelő mennyiségben jusson a szervezetbe, de főképp nyers zöldségek, gyümölcsök – vagy épp savanyú káposzta– formájában. Ennek azért nagy a jelentősege, mert a C-vitamin hő – sütés, főzés – hatására bomlik, így a készételekben már jóval kevesebb lesz a vitamin-mennyiség. Zöldpaprikából, paradicsomból vagy káposztából szerencsére finom friss saláták készíthetők.

Télen, a gyakori légúti fertőzések megelőzésében is fontos szerepet játszanak a friss gyümölcsök és zöldségek, mivel segítik az immunrendszer működését, emellett antioxidáns és sebgyógyulást serkentő hatásuk sem elhanyagolható.

Ha pedig étrendünkben naponta – lehetőleg többször is – szerepel friss zöldség és gyümölcs, teljes kiőrlésű pékáru vagy gabonamagvak, halétel, húsétel, valamint 3-4 tojás, tej, tejtermék és nem utolsó sorban olajos magvak is, akár vitaminkészítmények nélkül is biztosítani tudjuk a szervezetünk számára szükség ásványi anyagokat és vitaminokat.

 

Forrás: MDOSZ