Tényleg csodákra képes az alma

- Írta: DÁ

Címkék: alma
Tényleg csodákra képes az alma

„Minden nap egy alma az orvost távol tartja”, szól a mondás. Már a gyerekek is tudják, hogy ha egészségesek szeretnénk lenni, sok gyümölcsöt kell fogyasztanunk, de vajon miért éppen az almáról állítják leginkább az orvosok, hogy érdemes beépítenünk a napi étrendbe? A Floridai Állami Egyetem kutatói szerint a magyarázat egyszerű: mert az alma valóságos csodagyümölcs.

A szakemberek összesen 160 véletlenszerűen kiválasztott, negyvenöt és hatvanöt év közötti nőn vizsgálták a rendszeres almafogyasztás élettani hatásait. A témában eddig még nem végeztek hasonlóan hosszú távú kísérletet.

A résztvevőket kettéosztották. Az egyik csoport tagjai egy teljes éven keresztül minden nap elfogyasztottak 75 grammnyi szárított almát, míg a másik csoport alma helyett aszalt szilvát evett napi rendszerességgel. Három, hat, illetve tizenkét hónap elteltével mindenki esetében teljes vérkép-vizsgálatot végeztek, és az eredmények még a tudósokat is megdöbbentették.

Az almaevőknél fél év alatt elképesztő változásokat tapasztaltak: esetükben mintegy 23 százalékkal csökkent a szervezetben az LDL-koleszterin szintje, amit általában csak „rossz koleszterinként” szokás emlegetni, hiszen alapvető szerepet játszik a szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásában. A napi almafogyasztás emellett a zsír-hidroperoxidok és a C-reaktív proteinek szintjét is csökkentette. Utóbbiak magas szintje a vérben szintén növelheti a szívinfarktus kockázatát. A tudósok leginkább azon lepődtek meg, hogy az almaevés ilyen mértékben csökkentette a rossz koleszterin szintjét, miközben az LDL ellenpárja, a HDL-koleszterin (azaz a „jó koleszterin”) mennyiségét 4 százalékkal növelte.

A másik érdekesség, hogy a szárított almával járó napi plusz 240 kalória bevitele egyik nőnél sem vezetett súlygyarapodáshoz, sőt: a kísérletben résztvevők tömege átlagosan 1,6 kilogrammal csökkent az egyéves időtartam alatt. Vagyis ha tartjuk magunkat a mondás igazságához, nemcsak az orvost tartjuk magunktól távol, hanem még a formánkat is jobb eséllyel őrizhetjük meg. E téren alighanem az almában rejlő pektin játszik kiemelt szerepet, amely telítettség-érzést okoz a gyümölcs elfogyasztását követően. Régóta tudjuk, hogy a pektin és az alma által tartalmazott polifenolok gyorsítják a zsíranyagcserét és egyben gyulladásgátló hatással is rendelkeznek.

A kísérlet eredményei olyannyira pozitívak, hogy a floridai szakemberek hamarosan egy jóval szélesebb, országos mintán is meg szeretnék vizsgálni az almafogyasztás jótékony hatásait.