Tiramisu

2011.03.11.

Tiramisu

Ezt a finom édességet Olaszország számos vidéke magáénak vallja. Piemont az alapját (amit nálunk babapiskótának neveznek), Lombardia pedig a mascarpone nevű krémsajtot. Toszkánában, Velencében és Rómában egyaránt készítik, és tipikus olasz desszertként kínálják. A különbség csupán a felhasznált alkoholban van. Lehet konyakot, rumot, whiskyt, Marsalát és Amaretto-t is keverni a kávéba.

Hoz­zá­va­lók:

3/4 csé­sze tej­szín,
5 ek cu­kor,
4 to­jás­sár­gá­ja,
500 g mascarpone (na­gyobb üz­le­tek­ben kap­ha­tó),
4 ek erős fe­ke­te­ká­vé,
4 ek ko­nyak (vagy egyéb al­ko­hol a fel­so­rol­tak­ból),
ke­se­rű ka­kaó­por.

Verjük fel a tejszínt kemény habbá, keverjünk bele 1 evőkanál cukrot. Keverjük jó habosra a tojássárgájákat a maradék cukorral. Kanalanként vegyítsük a sajtot a tojáskrémhez, majd óvatosan keverjük bele a felvert tejszínhabot. Tegyünk egy sor babapiskótát egy szögletes üvegtálba. Keverjük össze a kávét és a konyakot, és spricceljük be vele a piskótákat. (Nem kell eláztatni!) Terítsünk rá a krémből, majd jöhet a következő sor babapiskóta. Felülre krém kerüljön. Vastagon szórjunk a tetejére kakaóport, és hűtsük be legkevesebb egy órára.