Töltött articsóka

2011.08.04.

Töltött articsóka

Hoz­zá­va­lók:

8 ar­ti­csó­ka,
1 cit­rom,
friss men­ta ap­ró­ra vág­va,
1 ge­rezd fok­hagy­ma fel­vág­va,
30 g zsem­le­mor­zsa,
só, fris­sen őrölt bors,
4-5 evő­ka­nál ext­ra szûz olívaolaj.

Távolítsa el az articsóka külső, fás leveleit, éles késsel vágja rövidre a belső leveleket, s távolítsa el a zöldség alsó részét, és a vágott felületeket azonnal dörzsölje be citrommal, hogy megakadályozza az elszíneződést. Keverje össze a mentalevelet, a fokhagymát, a zsemlemorzsát, a sót és a borsot egy kevés olajjal. A keveréket spriccelje ujjaival a levelekre, a maradékot töltse bele az üregbe. Rendezze el úgy a leveleket, hogy a töltelék ne folyhasson ki. Helyezze el az articsókákat oly módon egy tűzálló tálon, hogy a „fejük” részén felfelé. Öntsön rá egy merőkanál vizet, fedje be a tálat és tegye a sütőbe. Előmelegített sütőben, 180 fokon kb. 1 óráig süsse. Meleg előételként tálalja!