Trükkös torta

2011.04.06. - Írta: SzN

Trükkös torta

Sok szülő aggódik, amiért gyermeke valamiért rendre visszautasítja a gyümölcsöt, rendezze is azt bármilyen szépen el a kínálótálon a gondos édesanyja. Szerencsére van néhány trükk, amivel érdemes megpróbálkozni: az egyik a „Csalafinta-torta”. Ebben az édességben bár a gyümölcsé a főszerep, azonban csak kevés csemete képes rá, hogy visszautasítsa; másik nagy előnye, hogy akár a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá...

Ami majd a tortára kerül – banán, eper, kiwi

A banán könnyen emészthető, magas szénhidráttartalmú, laktató gyümölcs, és mivel könnyen emészthető, már kisbabáknak is nyugodt szívvel adható. Jelentős mennyiségben tartalmaz A-, U-, E-vitamint, vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort, ezen felül pedig szerotonint, amely hormonról bizonyított, hogy depresszióellenes hatású.

Az epernek – a többi bogyósgyümölcshöz hasonlóan – is magas a vitamin- és ásványianyag-tartalma – egyetlen hátránya, hogy kisgyermekeknél néha allergiás reakciót vált ki. Az eper nagy mennyiségben tartalmaz C-vitamint, vastartalma hozzávetőleg azonos a cékláéval és a kelkáposztáéval, emellett egyetlen más gyümölcs sem tartalmaz akkora mennyiségű mangánt, mint az eper, amely vegyelem többek közt a szénhidrát- és zsíranyagcserében játszik fontos szerepet. A rendszeres eperfogyasztás az ideális testsúly kialakításában is segíthet, mivel az eper serkenti az emésztést, és salaktalanítja a szervezetet.

A „kínai egres”, azaz a kiwi gyümölcs Dél-Kína egyik büszkesége. Mai nevét egy Új-Zélandon őshonos madárkáról kapta, amely kicsi, barna és kissé borzas tollazatú – vagyis hasonlít némiképp a gyümölcsre. A kiwi azonban a kultúrtörténeti érdekességeken túl is méltán tarthat számot az érdeklődésre, ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz B-, C- és K-vitamint, valamint antioxidánsokat, makro- és nyomelemeket, és épp ezek miatt rendszeres fogyasztása kifejezetten áldásosnak mondható.

Természetesen ezek idény szerint helyettesíthetők egyéb gyümölcsökkel is...

...és hogyan készül a torta?

Ami a tortához szükséges, az legfőképp egy jó minőségű gyümölcstortaforma, amelyben bizonyosan nem ragad le a tészta. Ha sikerül beszereznünk, máris nyert ügyünk van; az interneten pedig számos receptet találhatunk. (Érdemes többet is elolvasni, mielőtt elkészítjük a tésztát.)

Persze, aki nem szívesen süt otthon, gyümölcstortalapot is vásárolhat – ebben az esetben azonban érdemes jó minőségű készterméket választani.

Az elkészült avagy kész tortalapra vaníliakrém kerül, amely azon túl, hogy finom, egészséges is, mivel sok benne a tej, amely fontos tápláléka a kicsiknek magas kalcium-tartalma miatt. Házilag is készíthetjük, az talán kicsivel finomabb, de nyugodtan használhatunk úgynevezett krémport is hozzá – ebben az esetben is érdemes minőségi terméket választani, és azt előzőleg már felforralt és lehűtött tejjel elkészíteni.

Mindezeket követően fehér tortazselatint olvasztunk, szigorúan a hátoldalán olvasható előírásnak megfelelően – itt is ügyeljünk a minőségre, és már a boltban olyan terméket válasszunk, amely pontos készítési leírást ad, így biztos nem vallunk majd kudarcot!

Végül a megtisztított és felszeletelt gyümölcsöket a tortára helyezzük – akinek ideje engedi, kreáljon szép virágalakot, napocskát vagy akár kisautót a gyümölcskarikákból és szeletekből – (majdnem) biztos sikert arat vele.

Ha kész a nagy mű, leöntjük a langyos, de még nem dermedt(!) zselatinnal – ez a művelet voltaképpen a gyümölcsök tartósítására szolgál.

A tortát tálalásig a hűtőbe tesszük, majd esetleg némi tejszínhab kíséretében felkínáljuk a kis válogatósnak.

Sok szerencsét!