Védekezés a téli megfázások ellen

Védekezés a téli megfázások ellen

Ahogy közeleg a tél, az influenzás megbetegedések száma is nő. Éppen ideje, hogy sorra vegyük, hogyan lehet védekezni a meghűlések, megfázások ellen megfelelő étkezéssel. 
Az első alapszabály, amelyet érdemes figyelembe venni, hogy elegendő mennyiségű ételt eszünk-e. Az alultápláltság ugyanis felboríthatja a szervezet egészséges egyensúlyát.

Noha a különféle fogyókúrás diéták és böjtök karcsúbbá tehetnek, testünk nem szereti, ha nem jut elegendő táplálékhoz. Szervezetünknek szüksége van szénhidrátokra, ezért fogyasszunk belőle kellő mennyiséggel.  Különösen ajánlottak a keményítőtartalmú gyökérzöldségek, mint például a sütőtök és a burgonya, illetve a feldolgozatlan gabonák, vagyis a zab, barnarizs, amarant és köles. Az immunrendszer karbantartására elengedhetetlen, hogy hozzájussunk a legfontosabb vitaminokhoz. Együnk tehát sok zöldséget és gyümölcsöt, lehetőleg naponta többször kisebb adagokban. A C-vitamin különösen hatékony. Főként a pirospaprikában, zöldpaprikában, kiwiben, paradicsomban, narancsban, brokkoliban és a bogyós termésű gyümölcsökben található sok C-vitamin. Szervezetünknek szintén szüksége van D-vitaminra, de télen ez nem termelődik magától. Éppen ezért fogyasszunk bőségesen halakat, tojást, gombákat, amelyek kellő mennyiségű D-vitamint tartalmaznak. A szervezetnek cinkre is szüksége van, amely nagyobb mennyiségben található meg a kagylóban, bárány- és marhahúsokban, diófélékben, magvakban és a babban. A dehidratáció is hozzájárulhat a szervezet legyengüléséhez, ennek következtében az influenzás megbetegedésekhez. Tanácsos tehát sok folyadékot inni, a legjobb megoldás a víz. 

Daily Telegraph

Image by drobotdean on Freepik