D-vitamin, E-vitamin

Vitamin ABC

D-vitamin, E-vitamin

Tonhal, lazac, máj, tojás, tej, tejtermékek, margarin, csiperke gomba, zabpehely, élesztő, mák, tökmag, kapor, paraj, petrezselyem...

D vitamin

Zsírokkal szívódik fel a vékonybélből, növényi, illetve állati eredetű provitaminból a szervezetben alakul át, elsősorban napfény hatására.

Hatásai:

Szabályozza a csontok, fogak képződését, a kálcium és foszfor helyes felhasználását. Csonttörések után fokozza a csontosodást. Az A és a C vitaminnal együtt növeli az ellenálló-képességet, fokozza az A vitamin felszívódását. A kálcium háztartás befolyásolásán keresztül, a vastagbél daganatos megbetegedéseinek megelőzésében van jelentősége.

Hiányának következményei:

Fogromlás, csontlágyulás, csontritkulás (D vitamin hiányos állapot alakul ki például fokozott levegőszennyezés hatására, füstköd, ólommérgezés, kipufogógáz stb.).
Előfordulása tápanyagokban:
Halmáj (az A és a D vitamin felhalmozódhat a szervezetben), tonhal, lazac, máj, tojás, tej, tejtermékek, margarin, csiperke gomba, zabpehely, élesztő.

E vitamin

Zsíroldékony vitamin, amelynek nyolc változata van, ezek közül a leghatásosabb az alfa-tokoferol.

Hatásai:

Megakadályozza a szervezet számára káros oxidációs folyamatokat, késlelteti az öregedést, fokozza az állóképességet, az égési sebek gyógyulását, megakadályozza a véralvadékok keletkezését, erőteljesen csökkenti a szív-, és érbetegségek gyakoriságát, vizelethajtó hatása miatt csökkenti a vérnyomást. Legkedvezőbben hatása az A vitaminnal és a C vitaminnal együtt érvényesül.

Hiányának következményei:

A vörösvérsejtek pusztulása, bizonyos vérszegénységek, izomsorvadás, szív-, és érbetegségek, menstruációs zavarok, májbetegségek fokozódása.
Előfordulása a tápanyagokban:
Csírázó magvak, búzacsíra (búzacsíra olaj), teljes gabonaliszt, teljes barna kenyér, tojás, csipkebogyó, dióbél, földimogyoró, gesztenye, mandula, napraforgó (olaj), mák, tökmag, kapor, paraj, petrezselyem-, zeller-zöld.

Dr. Tulok István, táplálkozástudós

(folytatjuk)