A hosszú élet titka a mozgás

Az ifjúság megőrzésének titka a kellően aktív életmód – állapították meg a kanadai McMaster Egyetem tudósai, akik egerek csoportjain végzett kísérletekkel bebizonyították, hogy a kitartó edzésmunka gátat vet a sejtek elöregedésének. Jó hír, hogy a szakemberek szerint az eredmények az emberekre is vonatkoznak.

Tér(d)kép - Utazás a térdem körül - „Zavartalan” Post. Op - az első 24 óra

Biztosan mindenki tudja, hogy a műtét utáni, kórházban töltött időszak latin neve a postoperatív szak. De a saját bőrömön tapasztaltam meg, hogy a zavartalan nyilván mást jelent orvosilag, mint páciensileg.

Sportsérülések

A sportsebészeti gyakorlatban a sportsérüléseknek több csoportját különböztetjük meg. A legjelentősebb, a sportot űző emberek számára is fontos a két fő csoport, az akut és a túlterheléses sérülések megkülönböztetése. Az akut sérülés általában egy, nagyobb traumához kötötten kialakult sérülés. Ezzel szemben a túlterheléses sportártalmaknál a terhelés és a terhelhetőség megbomlása tartós, valamint ezeket ismétlődő, kisebb traumák okozzák.

Karban tart és boldoggá tesz

Nem szégyen a futás, és hasznos – módosíthatjuk a régi mondást. Most, hogy itt a jó idő, elérkezett az alkalom arra, hogy kimozduljunk, és ledolgozzuk magunkról a télen felszedett kilókat. Erre pedig nem létezik jobb módszer a futásnál.

Ki a tavaszba!

A hosszú téllel sokak számára együtt jár a bezártság, a lakáshoz kötöttség is. Az idősebbek hozzászoktak már, sokan nem is tudnak jól közlekedni a csúszós, jeges utakon. Azonban a gyerekek nehezen viselik, hogy a korán kezdődő hosszú téli estéket az otthon falai között kell eltölteniük. Így a tavasz beköszöntével szinte „kirobbannak” a szabadba, és alig lehet őket hazacsalogatni. Ezzel nincs is semmi baj, sőt... – már abban az esetben, ha számolunk...

Hazai és külföldi sípályák

Ugyan az átmeneti enyhe időjárás nem kedvez a télimádóknak, de azért nem kell teljesen elkeseredni. Még javában tart a tél, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy számos sípálya vár tárt karokkal mindenkit akár itthon, akár a külföldi síparadicsomokban.

Este vagy reggel edzzünk?

Bármikor végzünk testgyakorlást a nap folyamán, mindenképpen jobban járunk, mintha egyáltalán nem mozgunk. Ettől eltekintve azonban megoszlanak a vélemények arról, melyik napszakban érdemes leginkább edzeni.

Fizikailag is fel kell készülni a síszünetre

Néhány évtizede Magyarországon sokan még úri huncutságként tekintettek a síelésre, mára azonban már senki sem húzza fel a szemöldökét, ha azt hallja, hogy ismerőse egy hétre elmegy síelni a télen valamelyik közeli országba. Ezekre a síszabadságokra azonban nem árt felkészülni.

Egészség és Fitness fesztivál

FITBALANCE EGÉSZSÉG ÉS FITNESS FESZTIVÁL Fitness - Életmód - Expo 2011 szeptember 25. vasárnap 09:00-tól Millenáris Park Budapest II. ker. Fény u. 20-22

Sporttal a rák ellen

A napokban Genfben megrendezett Rákellenes Világnapon a WHO közzétette új ajánlásait is. A világszervezet hangsúlyozta a testmozgás és a rákos megbetegedések közötti negatív kapcsolat jelentőségét. Ennek lényege, hogy minél rendszeresebb és intenzívebb testmozgást végez valaki, annál kisebb eséllyel esik áldozatául a ráknak.

A testedzés az agyat is fejleszti

A Pittsburghi Egyetem kutatói vizsgálataik során úgy találták, hogy az intenzív testedzés nemcsak az izomzatban, hanem az agyban is strukturális változásokat idéz elő. Kísérleteikben rendszeresen aerobikozó egyéneknél vizsgálták a hippocampust, amely többek közt az emlékezetért és a térbeli tájékozódásért is felelős agyterület, és úgy találták, hogy annak mérete növekszik a rendszeres testedzés hatására.

Szakértőink

Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus



Bezár