Meggyes-grízes máktorta (desszertek)

Új hozzászólásÚj recept
Szóljon hozzá Ön is témáinkhoz

Kérjük jelentkezzen be, mielőtt hozzászólást ír!



Elfelejtett jelszó

Még nem regisztrált nálunk? Most megteheti! Kattintson ide!

2011. 09. 01 15:41:15 Recept leírása (Thomas)
Hozzávalók a lapokhoz:

10 tojásfehérje
35 dkg cukor
35 dkg darált mák

Hozzávalók a grízes krémhez: (az eredetiben fél adag van)

6 dl tej
6 ek. búzadara
20 dkg vaj
14 dkg porcukor
2 citrom reszelt héja
1 rúd vanília

Hozzávalók a meggyes krémhez:

80 dkg meggy, vagy 2 üveg meggybefőtt
3 dl meggylé, vagy víz
6 dkg étkezési keményítő
1 citrom reszelt héja
1/2 kk. őrölt fahéj
1/4 kk. őrölt szegfűszeg
vanília (nekem itt kimaradt)
3 ek. cukor

Előkészítünk 4 db 26 cm-es sütőpapírformát (rajzolunk 4 db 26 cm-es kört 2 cm-es kerettel és kivágjuk őket). Tortaformákat is használhatunk. Bemelegítjük a sütőt.
A tojásfehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, a cukrot több részletben hozzáadjuk, majd kemény habbá verjük. A darált mákot óvatosan (lyukas fakanállal) belekeverjük.
A habot 4 lapban a sütőpapírokra, vagy a tortaformákra eloszlatjuk, elkenjük úgy, hogy kb. fél cm vastag legyen. Két lapot sütünk egyszerre, körülbelül 20 percig. Amikor halvány barna a teteje, akkor kész. A lapokat hagyjuk kihűlni.
A grízes krémhez a tejet felforraljuk, majd belekeverjük a darát. Hagyjuk kihűlni.
A meggyes krémhez a meggy vagy meggybefőtt levét felfogjuk, majd kimérünk 3 dl-t (ha kevesebb vízzel pótoljuk).
Összekeverjük a cukrot, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget és az étkezési keményítőt, majd fokozatosan hozzákeverjük a meggylét. Közepes lángon felmelegítjük, besűrítjük. A végén belekeverjük a meggyet. Hagyjuk kihűlni.
A grízes krémhez a vajat a cukorral, a vanília kikapart belsejével, vagy vaníliakivonattal, a citromhéjjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt.
A lapokat az alábbi sorrendben megtöltjük: mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos lap - fél adag grízes krém - mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos lap. Ha nem kerül rá fondant készen is vagyunk.

Lehűtjük, tálalás előtt porcukorral megszórjuk vagy fondanttal beborítjuk és díszítjük.
2011.09.01 15:44 1. Thomas


http://www.kephost.com/view3.php?filename=gkowt7gu827ijn80zip8.jpg
http://www.kephost.com/view3.php?filename=tprrp1w39uft27igl0jy.jpg

Bejelentkezés



Regisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász




Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?






Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár