A brokkoli és társai: az érrendszer barátai

A brokkoli és társai: az érrendszer barátai

A napi rendszerességű káposzta, karfiol, brokkoli vagy kelbimbó fogyasztása csökkenti az esélyét annak, hogy ártalmas kalcium lerakódás keletkezzen a szervezet legnagyobb ütőerében, az aortában, egy új tanulmány szerint.

A tanulmányban 694 idős Ausztrál nő szerepel, akik eredetileg egy étrend, az tápanyag bevitel, és a csonttörések előfordulásának összefüggéseit kutató vizsgálatban vettek részt. A tanulmányban használt gerincröntgenek a hasi aortában kialakult kalcifikáció (meszesedés) mértékét is kimutatták. A kutatók tehát ezeket az adatokat használták fel, hogy megvizsgálják az összefüggést az étrend és az érelmeszesedést jelző aortai kalcifikáció között.
A tanulmány, amit 2020 július 17-én tettek közzé a British Journal of Nutrition-ban, úgy találta, hogy 46%-kal alacsonyabb a kiterjedt hasi aortai kalcifikáció kialakulásának esélye azon nők körében, akik legalább napi 45 gramm keresztesvirágú zöldséget  fogyasztottak naponta (vagyis kb. fél csészényit), szemben azokkal, akik 15 grammnál kevesebbet ettek. Ezek a zöldségek olyan anyagokat tartalmaznak (például rostokat), amik segítenek visszaszorítani az érelmeszesedést.

Forrás: https://www.health.harvard.edu/heart-health/broccoli-and-related-veggies-may-boost-blood-vessel-health