A kávéfogyasztás meghosszabbítja az életet

2012.11.14.

Címkék: egészség kávé
A kávéfogyasztás meghosszabbítja az életet

Újabb nagyszabású tanulmány erősítette meg, hogy a közhiedelemmel ellentétben a kávé valóban jótékony hatású, élethosszabbító hatású lehet a megfelelő mennyiségben fogyasztva. A legújabb eredményeket nemrég a New England Journal of Medicine orvosi folyóirat adta közre, amelyek szerint a koffeines és koffeinmentes kávé fogyasztása is pozitív hatással van az emberi szervezetre. A kutatást több mint 400 ezer alany bevonásával készítették, több mint másfél évtized alatt.

A vizsgálatban 51-70 év közötti emberek vettek részt, összesen 400 ezren. Közülük 42 ezeren egyáltalán nem ittak kávét, 15 ezren pedig napi 4-6 adag kávét fogyasztottak. A kísérletben résztvevők így átlagosan napi 2-3 csészével ittak.


A kísérlet ideje alatt az alanyok közül mintegy 52 ezren haltak meg - mint az eredményekből kiderült, azon férfiaknál, akik rendszeresen fogyasztanak kávét, 10%-kal, a kávézó nőknél pedig 13%-kal alacsonyabb volt a halálozási arány. A kutatók szerint ehhez köze lehet magának az italnak, amely számos, a szervezet számára értékes antioxidánst tartalmaz, illetve olyan anyagokat is, amelyek segítenek a rák megelőzésében.


Bár Neal Freedman, a jelenlegi kutatás vezetője szerint az eredmények alapján még nem feltétlenül állítható fel közvetlen ok-okozati kapcsolat a kávézás és az egészségi állapot között, ez nem az első olyan kísérlet, amely hasonló eredményre jut az ital jótékony hatásait illetően.
Korábbi kutatások alapján a tudósok kimutatták, hogy a kávéfogyasztás a máj- és vastagbélrák, a 2-es típusú cukorbetegség, a prosztatarák, az öregkori demencia és az Alzheimer-kór, illetve a Parkinson-kór megelőzésében is komoly szerepet játszhat. 2008-ben a mostanihoz nagyon hasonló eredményekre jutottak egy kísérlet során. Kiderült, a kávét fogyasztó nők egészsége jobb, várható élettartama pedig hosszabb, mint nem kávézó társaiké.


Mindezek a jótékony hatások valószínűleg az antioxidánsoknak köszönhetőek, bár a kávénál jelentősen nagyobb mennyiségű antioxidánst tartalmazó élelmiszereket is fogyasztunk, ám általában közel sem olyan rendszeresen.