A mágikus zserbó

2010.12.10.

A mágikus zserbó

A karácsony egyik hagyományos süteménye a zserbó. Komoly családi viták, rivalizálások kiváltója lehet: ki tud több rétegűt, kinek milyen magas, ki milyen lekvárt használ, stb. Az igazság az, hogy mint sok minden máson, ezen sem érdemes vitatkozni, inkább csinálni kell – majd ítéletet hirdet a család. Nem annyira időigényes, mint azt bonyolult kinézete miatt a legtöbben hiszik, de tény, hogy időt spórolhatunk bizonyos trükkökkel.

Hozzávalók:

kb. 50 dkg liszt
25 dkg vaj
kb. 30 dkg cukor
2 tojás (az egyiknek csak a sárgája!)
2 dkg élesztő
1,5 dl tej
25 dkg darált dió
1 citrom héja
rum, rumaroma vagy sütőrum
1-2 üveg lekvár

Elkészítés:

A 2 dkg élesztőt 1,5 dl langyos, cukros tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk.
Addig a lisztet 25 dkg vajjal elmorzsoljuk, hozzáadunk 3 evőkanál cukrot és egy csipet sót. Ha ez megvan, lukat formálunk a közepébe, és beletesszük a tojásokat (egy teljeset és egynek csak a sárgáját), azután az élesztős tejet, és összedolgozzuk.
A tésztát 4-5 cipóra osztjuk (attól függ, mekkora tepsink van, és milyen vékonyat tudunk nyújtani, mert minél vékonyabb a tészta, annál jobb). Takarjuk le és tegyük félre.
Amíg kel egy kicsit, nekiállunk a töltelék elkészítésének: 25 dkg darált diót és 25 dkg porcukrot 1 citrom reszelt héjával, esetleg kis rummal elkeverünk, elosztjuk (4 cipóhoz) 3 adagra (5 cipóhoz 4 adagra).

A lekvárokból a legjobb többfélét használni, íz szerint a sárgabarack, szilva vagy szilvás vegyes lekvár a leginkább ide való (persze ízlés szerint bármit használhatunk).

A tepsit kivajazzuk, és elkezdjük rakni a rétegeket: tészta, lekvár, diós töltelék, tészta, lekvár, diós töltelék, tészta, .... és így tovább az utolsó tésztarétegig, amire majd a csokimáz jön. A tetejét megszurkáljuk, úgy tegyük a sütőbe.

Tipp

  • Azért fontos, hogy a tészta után a lekvár jöjjön előbb, mert ha a diót tesszük le elsőként, a lekvárt nem fogjuk tudni szépen eloszlatni a felületen.
  • Nagy tepsibe nehezebb szépen kiteríteni a nagyobb tésztalapot. Sokat könnyítünk a saját helyzetünkön, ha nyújtás után a sodrófára feltekerjük a tésztalapot, és a tepsi szélétől elkezdjük „kigurítani” a megfelelő helyre.
  • Biztosan előfordul, hogy nem tudunk pont szögletes tésztát nyújtani, ezért ha marad olyan hely, ahol túllóg a tészta, azt vágjuk le és pótoljuk ki a sarkokat.
  • A diót már előző nap érdemes megtörni, mert ez 1-2 órát biztos igénybe vesz.

Csokimáz:

3 ek kakaót,4 púpos ek cukrot és 4 ek vizet forraljunk össze, majd tegyünk bele 4 dkg vajat. Keverjük simára, fényesre, és hagyjuk picit hűlni. Ha a sütemény már nem forró, öntsük rá a mázat, és oszlassuk el a felületén. Hagyjuk megdermedni, utána szeleteljük.