A természet patikája

2011.08.07. - Írta: dr. Kuklis Eszter, orvos természetgyógyász

A természet patikája

Olvasóinkat ezúttal a konyhába invitálom, nézzük végig, hogy mi mindenben tudnak segítséget nyújtani a növények az ízek világában. Az egészséges táplálkozás kitűnő kiegészítői a fűszernövények. Számtalan gyógynövényt használhatunk mindennapi ételeink, valamint az ünnepi fogások ízesítéséhez, célunk nemcsak a jó íz fokozása, hanem egyúttal az étvágy és az emésztés serkentése is.

A rozmaring gyantás aromás levelei megkönnyítik a zsírok emésztését. Meghinthetjük vele a bárány és malacpecsenyéket. Pástétomokat és töltelékeket ízesítünk rozmaringgal. A száraz leveleket morzsoljuk, a frisset vágjuk nagyon finomra, ha egészben használjuk fel, rágós leveleit vegyük ki tálalás előtt. Készítsünk fűszerolajat, vagy ecetet rozmaringággal.
A babér olyan fűszer, amely jobb szárítva, mint frissen. Petrezselyemmel és kakukkfűvel együtt különleges ízt ad a körítéseknek. Egyetlen levél a párolt rizs mellett, kellemes ízt kölcsönöz. Főtt halételek főzővizébe tegyünk egy babérlevelet is. Vadhúsok, vagy a savanyú tojásleves elképzelhetetlen babér nélkül.
A csomborról kevesen tudják, hogy azonos a borsikafűvel. Hüvelyesekhez, zöldségekhez és zsíros húsokhoz alkalmas, mert emésztésserkentő és felfúvódás gátló. Szárított virága fertőtlenítő anyagot tartalmaz.
A majoranna, a kolbászok, felvágottak és vagdalt húsok jellegzetes fűszere. Sokféle változata van, közeli rokona a szurokfű (oregano). Mindkettő pizzára, olaszos ételekbe, friss levele apróra vágva salátába, tojásos ételekhez való. Virágának forrázatát meghűléskor és fejfájás csillapítására ihatjuk.
A koratavaszi vitamin és zöldség utáni vágyunkat kielégítheti a vizitorma (zsázsa). Vékony réteg földet, vagy egyszerűen vattacsíkot tegyünk tálcára. Spricceljük be vízzel. Szórjuk rá egyenletesen az apró magokat (kertészeti boltokban kapható), tartsuk nedvesen, és néhány napon belül kikel a veteményünk. 1-2 cm-es korában ollóval levágva friss, kicsit csípős, vitamindús fűszert szórhatunk a vajas kenyérre. Majonézbe keverve is finom.
Nemcsak a szakácsművészet veszi hasznát a fűszernövényeknek, hanem nagyon szép kiskert, vagy balkonkert állítható össze belőlük. Ezeket a növényeket tavasszal érdemes ültetni, mert többségük egynyári. Az erkélyeket a kisebb-nagyobb ládákban, csuprokban álló növények szépen díszítik, és ráadásul jó illatuk is van. A kiskertekben mutatós virágágyásokat lehet belőlük kialakítani.