B vitaminok

Egészségünk őrei II.

2011.11.02. - Írta: DA

B vitaminok

Az ősz megérkeztével, a tél közeledtével fokozott jelentőséggel bír, hogy minél több vitamint juttassunk a szervezetünkbe, hiszen pótolni kell testünk energiatartalékait, másrészt a vitaminok a kedélyállapotra is jótékony hatást gyakorolnak. Összeállításunk második részében a legismertebb B vitaminokkal foglalkozunk.

B1 vitamin

A B1 vitamin, másnéven tiamin a vízben oldódó vitaminok közé tartozik. Létfontosságú szerepet tölt be a szénhidrátok lebontásában, biztosítva ezzel a szervezet energiaellátását. Alapvető jelentőséggel bír az idegrendszer funkcionálása tekintetében is, de a szív, illetve az izmok megfelelő működéséhez is hozzájárul. Amennyiben hiányt szenvedünk belőle, először fáradékonyság és nehéz koncentráció jelentkeznek, de jelentkezhet kellemetlen, fájó bizsergés és zsibbadás is a végtagokban, elsősorban a lábban. Mindez később szapora szívveréssel, kellemetlen szívtájéki nyomással, szorongással párosul.

A B1 vitamin szerencsére a legtöbb élelmiszerben jelen van: elsősorban a teljes kiőrlésű lisztből készült péktermékek, a zöldségek, a tej, illetve a csirke- és sertéshús tartalmazzák nagy mennyiségben. Utóbbi esetben a főzéssel, sütéssel gyakran csökken az ételek B1 tartalma. A kávé, az alkohol és a dohányzás szintén a vitaminnal szemben hat, vagyis aki hódol e szenvedélyeknek, jobban teszi, ha több B1 vitamint vesz magához.

B2 vitamin

A B2 vitamin, azaz a riboflavin szintén vízben oldódó vitamin, és akárcsak a tiamin, szintén alapvető fontosságú szerepet tölt be a test energiaháztartásában, nélküle az emberi szervezet nem lenne képes normálisan funkcionálni. A sejtek oxigénhez jutásában, a vérképzésben és –lebontásban egyaránt perdöntő jelentőséggel bír. A máj és a szem egészséges működéséhez szintén nélkülözhetetlen, emellett hozzájárul a köröm, a haj, a bőr egészségének biztosításában.

A riboflavin szintén számos táplálékunkban megtalálható: a tejtermékekből, a tojásból, a húsból egyaránt hozzájuthatunk, de az élesztőben is nagy mennyiség akad belőle (ezt viszont magában lehetőleg ne fogyasszuk, ha nem muszáj). Napi két-három pohár tej már biztosítja egy felnőtt ember minimális szükségleteit. Hiánya fáradékonyságot, rossz koncentrációt okoz, de kellemetlen bőrtünetek is jelentkezhetnek miatta. A súlyos B2-hiány egyébként ritka, enyhébb fokozatai nagyivóknál, erős dohányosoknál, ritkábban vegetáriánusoknál jelentkezhetnek.

B6 vitamin

Ez a vízben oldódó vitamin – a piridoxin – a test fehérjeháztartásának működését biztosítja: létfontosságú a fehérjék és aminosavak anyagcseréjében. A húsokban – különösen a belsőségekben – és a halakban különösen nagy mennyiségben található, akárcsak a zöldségekben, gyümölcsökben, de szinte összes élelmiszerünk tartalmazza (a tejtermékek kisebb arányban). Hiánya idegességhez, sőt, hasmenéses, hányásos tünetekhez vezethet, de hosszabb távon akár vérszegénységet is kiválthat.

B9 vitamin

Hétköznapi nevén folsav, amely a sejtek működésében, a növekedésben, az idegrendszeri működésben és a zsírháztartásban egyaránt nélkülözhetetlen a szervezetben. Az agy vagy a vese hibátlan funkcionálásához szintén elengedhetetlen. Adott mennyiségben szervezetünk is képes előállítani, táplálékaink közül pedig elsősorban húsfélékből, tejtermékekből, a gabonafélékből és gyümölcsökből, zöldségekből tehetünk rá szert. Terhes nőknek és stresszes életet élőknek gyakran plusz mennyiség bevitelére van szükségük belőle. Hiánya vérszegénységhez, fáradékonysághoz, emésztési nehézségekhez vezet.

B12 vitamin

A kobalamin a test anyagcsere-folyamataiban játszik kiemelt szerepet, a szénhidrátok, a zsírok és a fehérjék anyagcseréjében egyaránt fontos a jelenléte. Különösen fontos a vörösvérsejtek és az idegszövetek képződése szempontjából. Gyakorlatilag csak állati eredetű táplálékokban található meg: napi egy pohár tejjel bőségesen fedezzük szükségleteinket. Hiánya vészes – és a sápadt bőrszín következtében látványos – vérszegénységet, levertséget, zsibbadt végtagokat okoz.