Depresszió: lezsírozva

2011.01.28.

Depresszió: lezsírozva

A sokáig az egészséges táplálkozás építőköveként hirdetett és széles körben preferált margarinok, amelyek fokozott mértékben tartalmaznak úgynevezett transzzsírokat, nemcsak a szívinfarktus kialakulásának kockázatát fokozzák, hanem felelőssé tehetők a depresszióért is – legalábbis ezt feltételezik kutatási eredményeik alapján spanyol szakemberek. A kapott eredmények jól indokolhatók szociokulturális magyarázatokkal is, ám azt sem szabad szem elől téveszteni, hogy korábbi tudományos vizsgálatok a halolajoknak az idegrendszerre gyakorolt jótékony, többek közt depresszióellenes hatásáról számoltak be.

A gyorséttermi étkezés térhódítása, a félkész, késztermékek fogyasztása, a margarinok előnyben részesítése azzal jár, hogy fokozott mértékben visszük szervezetünkbe a transzzsírokat, növelve ezzel számos betegség kialakulásának rizikóját. Spanyol kutatók úgy találták, hogy ezzel szemben a telítetlen zsírsavak, főképp az olívaolaj fogyasztása kis mértékben, de észlelhetően protektív hatást mutat a depresszió kialakulásával szemben is – adja hírül a Medical News Today.

A kutatók szerint a nyugati típusú táplálkozásról általánosságban elmondható, hogy egészségtelen. Az egészséges, növényi eredetű ételek, a zöldségfélék, a gyümölcsök, illetve az ezekből nyerhető olajok, nem utolsósorban az olívaolaj, a rostok és egyéb fontos tápanyagok csak kis részét alkotják a nyugati típusú diétának, miközben rengeteg állati eredetű táplálékot – húst, tojást, tejterméket és zsiradékot – fogyasztunk. Véleményük szerint ez ilyen táplálkozás káros az egészségre, és számos betegség kialakulásában szerepet játszik.

A tudósok éveken át tartó, közel tizenkétezer ember bevonásával végzett kutatásuk során arra a megállapításra jutottak, hogy a transzzsírokban gazdag étrend akár 50 százalékkal is fokozhatja a depresszió kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben a transzzsírok fogyasztásának csökkentése, illetve ezek telítetlen zsírsavakkal, jelentős mértékben olívaolajjal történő helyettesítése csökkenti a depressziós tünetek megjelenésének kockázatát.


Az agyállomány döntő részét zsír alkotja, és a tudományos eredmények arra engednek következtetni, hogy a szervezet a telítetlen, sőt, a többszörösen telítetlen zsiradékokat preferálja – többek közt azért, mert nagy valószínűséggel ezek a legalkalmasabbak az idegsejtek közötti kommunikáció lebonyolításához.

Szerencsére az egészséges táplálkozás számtalan ínycsiklandó alternatívát, kulináris élményt kínál. Bár a változtatások életmódba iktatása időigényes elfoglaltságot jelent – főleg az első időkben –, komoly testi-lelki pozitívumokkal jár. Tegyen egy próbát Ön is!