A gyorséttermi étkezés térhódÃtása, a félkész, késztermékek fogyasztása, a margarinok elÅ‘nyben részesÃtése azzal jár, hogy fokozott mértékben visszük szervezetünkbe a transzzsÃrokat, növelve ezzel számos betegség kialakulásának rizikóját. Spanyol kutatók úgy találták, hogy ezzel szemben a telÃtetlen zsÃrsavak, fÅ‘képp az olÃvaolaj fogyasztása kis mértékben, de észlelhetÅ‘en protektÃv hatást mutat a depresszió kialakulásával szemben is – adja hÃrül a Medical News Today.
A kutatók szerint a nyugati tÃpusú táplálkozásról általánosságban elmondható, hogy egészségtelen. Az egészséges, növényi eredetű ételek, a zöldségfélék, a gyümölcsök, illetve az ezekbÅ‘l nyerhetÅ‘ olajok, nem utolsósorban az olÃvaolaj, a rostok és egyéb fontos tápanyagok csak kis részét alkotják a nyugati tÃpusú diétának, miközben rengeteg állati eredetű táplálékot – húst, tojást, tejterméket és zsiradékot – fogyasztunk. Véleményük szerint ez ilyen táplálkozás káros az egészségre, és számos betegség kialakulásában szerepet játszik.
A tudósok éveken át tartó, közel tizenkétezer ember bevonásával végzett kutatásuk során arra a megállapÃtásra jutottak, hogy a transzzsÃrokban gazdag étrend akár 50 százalékkal is fokozhatja a depresszió kialakulásának kockázatát. Ezzel szemben a transzzsÃrok fogyasztásának csökkentése, illetve ezek telÃtetlen zsÃrsavakkal, jelentÅ‘s mértékben olÃvaolajjal történÅ‘ helyettesÃtése csökkenti a depressziós tünetek megjelenésének kockázatát.
Az agyállomány döntÅ‘ részét zsÃr alkotja, és a tudományos eredmények arra engednek következtetni, hogy a szervezet a telÃtetlen, sÅ‘t, a többszörösen telÃtetlen zsiradékokat preferálja – többek közt azért, mert nagy valószÃnűséggel ezek a legalkalmasabbak az idegsejtek közötti kommunikáció lebonyolÃtásához.
Szerencsére az egészséges táplálkozás számtalan Ãnycsiklandó alternatÃvát, kulináris élményt kÃnál. Bár a változtatások életmódba iktatása idÅ‘igényes elfoglaltságot jelent – fÅ‘leg az elsÅ‘ idÅ‘kben –, komoly testi-lelki pozitÃvumokkal jár. Tegyen egy próbát Ön is!