Flavonoidokban gazdag diéta

Flavonoidokban gazdag diéta

A friss zöldségek szinte minden diétás étrend alapját képezik, de a gyümölcsökre sem érdemes nemet mondani.

A flavonoidokban gazdag diéta segíti az agyműködést. A flavonoidok adják a gyümölcsök és zöldségek élénk színét. A tealevélben és a kakaóbabban is megtalálhatóak. Megfigyeléseken alapuló tanulmányok szerint a flavonoidokban gazdag ételek fogyasztása javítja a kognitív képességeket idősebb korban. A legújabb kutatások szerint megtaláltuk ennek okát: a flavonoidok úgy néz ki, hogy serkentik az agyi vérkeringést.

A kutatók kakaóbabból származó flavonoidokat adtak 18 egészséges felnőttnek két különálló kísérlet során. Az egyik kísérlet résztvevői 681 milligramm (mg) flavonoidot tartalmazó forró csokoládét ittak, míg a másik esetében csupán 4 mg-ot.

Körülbelül két órával a forró csokoládé elfogyasztása után a résztvevők rövid ideig magas szén-dioxid koncentrációjú levegőt lélegeztek be, hogy a vérnyomásuk a normális érték fölé emelkedjen (az agy természetes reakciója a magas szén-dioxid szintre az, hogy növeli a vérnyomást és az oxigénfelvételt). A kutatók ezután megmérték az agy oxigénellátottsága gyorsulásának szintjét és mentális képességeket tesztelő feladatokat adtak a résztvevőknek.
Azoknak az embereknek, akik több flavonoidot fogyasztottak, gyorsabban vette fel az oxigént az agya és a kognitív teszteken is jobb eredményeket értek el kevesebb flavonoidot fogyasztó társaiknál, 11%-al gyorsabban oldották meg a feladatokat.

A kutatók szerint a flavonoidok különösen az agy frontális lebenyébe történő oxigénáramlást gyorsítják fel, ez a régió felelős a tervezésért és a döntéshozatalért.

Forrás: www.health.harvard.edu/mind-and-mood/a-flavanol-rich-diet-may-increase-brain-function