Gyümölcslével az érfalak egészségéért

- Írta: DÁ

Gyümölcslével az érfalak egészségéért

A boltokban kapható dobozos gyümölcslevek gyakran megkapják, hogy ártalmasak, de egy új tanulmány azt állítja: a hasonló üdítők igenis kedvező hatást gyakorolnak a szervezetre, például a szívre és az érfalakra.

A szőlőhöz, áfonyához, feketeribizlihez hasonló gyümölcsök levének keveréke jót tesz a szívnek – állítja egy friss kutatás, amit francia tudósok végeztek el. A vizsgálatban a gyümölcslé-keverék hatását vizsgálták disznók artériáira, és azt állapították meg, hogy az kellemesen ellazította az érfalakat. A kísérletek szerint a rendszeres gyümölcslé-fogyasztás egyértelműen csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.

A francia kutatók elsősorban egy polifenol nevű természetes vegyület hatását vizsgálták a kísérletben. A polifenolok jótékony befolyást gyakorolnak a szervezetre, méghozzá nemcsak a keringési rendszerre, hanem a daganatos megbetegedések ellen is védelmet nyújtanak a test számára. Gyulladásgátló és antioxidáns hatással rendelkeznek, segítségükkel könnyebben előzhetők meg bizonyos krónikus betegségek. Kutatásuk az elmúlt évtized folyamán igencsak nagy lendületet kapott.

A tudósok szerint a fenti szempontokból leghatékonyabb, az érrendszert leginkább erősítő gyümölcsök körébe a feketeribizli, a feketeáfonya és a vörösáfonya, a hazánkban kevésbé elterjedt fekete törpeberkenye (másnéven arónia) és a szőlő tartoznak. Annak pontos háttere azonban továbbra sem ismert, hogy pontosan miért áldásosabb ezen gyümölcsök hatása a keringési szisztémára, mint másoké, ehhez további vizsgálatok szükségesek. A francia kutatók beismerték: olyannyira sötétben tapogatóznak, hogy erről a témáról gyakorlatilag semmit sem tudnak.

A kísérletet végző szakemberek ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy a gyümölcsleveket még egészséges voltuk ellenére sem szabad mértéktelenül fogyasztani, hiszen a bolti kiszerelésben sokkal több cukrot és kevesebb rostot tartalmaznak, mint eredeti formájukban.