A mártáshoz:
- 2 csokor zöldhagyma,
- 10 dkg szójacsíra (el is hagyható),
- 25 dkg csiperkegomba,
- 1 evőkanál vaj (vagy margarin),
- 1 pohár fehérbor,
- 5 dkg főtt sonka,
- 1 teáskanál kakukkfű,
- 1 mokkás kanál őrölt szerecsendió,
- 1 mokkás kanál cayennbors,
- 2 dl tejszín,
- 2 evőkanál vágott petrezselyem
A halfilét sóval, borssal, paprikával fűszerezzük. Kevés citromlével, a borecettel és a szójaszósszal locsoljuk meg, és 10-15 percre tegyük hűtőszekrénybe. Vágjuk a megmosott, tisztított hagymát zöldjükkel együtt karikára. A gombát mossuk meg, és szeleteljük fel, de hagyhatjuk egészben is. A zöldségeket a vajjal, vagy margarinnal együtt tegyük egy üveg, vagy porcellán edénybe, öntsük rá a bort, és 600 W teljesítményen 10-12 percig pároljuk.
A főtt sonkát vágjuk fel vékony csíkokra, és a fűszerekkel együtt adjuk a megpárolt zöldséghez. Helyezzük bele a halat, 600 W teljesítménnyel pároljuk 6-8 percig. Egy csapott evőkanál étkezési keményítőt keverjünk össze kevés tejszínnel csomómentesre, egészítsük ki 2dl- re, öntsük a halas zöldségre, és további 10-12 percig 450 watton folytassuk a párolást. Tálaljuk a halszeletet előmelegített tányérokra, és mártást – ha kell utánfűszerezve – öntsük köré. Apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
A mikrosütőben készített ételeket erősebben kell fűszerezni!