Hogyan tároljuk a lefejt anyatejet?

- Írta: DÁ

Címkék: anyatej szoptatás
Hogyan tároljuk a lefejt anyatejet?

Az anyatej egyszerre táplál, gyógyít és védi a kicsit a fertőzésektől. Megoszlanak a vélemények arról, meddig ideális szoptatni a kisbabákat, de abban a legtöbben egyetértenek, ha a kicsik életének legalább első félévében mindenképpen az az ideális, ha elsősorban anyatejet kapnak, nem pedig tápszert.

A mai modern életritmus közepette azonban már ilyen kis korban sem feltétlenül lehetséges, hogy az édesanya minden egyes pillanatban gyermeke mellett legyen. A kicsinek azonban akkor sem kell nélkülöznie az anyatejet, ha éppen édesapja vagy nagyszülei vigyáznak rá.

A megoldás roppant egyszerű: egy extra alkalommal le kell fejni a tejet az ehhez szükséges szerkezet segítségével, majd lefagyasztani azt, hogy a baba akkor is anyatejet ihasson, ha édesanyjának éppen el kell mennie valahová. A lefejt tejet üvegedényben, jól befedhető kemény műanyag csészében vagy direkt e célra gyártott zacskóban tegyük be a fagyasztóba, és feltétlenül ragasszuk rá az aznapi dátumot. Friss anyatejet sose keverjünk össze korábban lefagyasztott anyatejjel!

Íme öt nélkülözhetetlen tipp a megfelelő tároláshoz.

  1. Amikor megtöltjük az edényt, hagyjunk nagyjából 2,5 centiméternyi szabad helyet a tetején, hiszen a fagyással az anyatej térfogata is megnő.
  2. Ha a mélyhűtőnk a hűtőszekrényen belül helyezkedik el, legfeljebb két hétig tárolhatjuk benne a lefagyasztott anyatejet.
  3. Önálló mélyhűtőben nagyjából mínusz 20 fokos hőmérsékleten akár négy hónap után is fogyasztható az előzőleg lefagyasztott anyatej.
  4. Az anyatejet lehetőleg a fagyasztó hátsó részében tároljuk, ne pedig az ajtajában, ahol nagyobb eséllyel kezd el felolvadni.
  5. Ha egyszer felolvasztottuk, ne fagyasszuk újból vissza az anyatejet, hanem huszonnégy órán belül etessük meg a kicsivel.

Ha betartjuk a fentieket, garantáltan kényelmesebben érezzük majd magunkat, ha valami miatt éppen ott kell hagynunk egy időre a babát.