Mákos pogácsa

2011.06.25. - Írta: Kisa Judit

Mákos pogácsa

Hozzávalók: 50 dkg teljes kiőrlésű búzaliszt, 2 teáskanál só, 1 dl hidegen sajtolt napraforgó vagy olívaolaj, 1 tojás, 2,5 dkg élesztő, 5 evőkanál szemes mák, 2 dl tejföl

A lisztet összemorzsoljuk az olajjal, majd 1 egész tojást és ½ dl langyos vízben feloldott élesztőt (a morzsolt élesztőt egy kanál segítségével elkeverjük) teszünk hozzá.
Szemes mák és só kerül még a tésztába,  annyi tejföllel (kb. 2 dl) dagasszuk össze, hogy az edény falától elváljon. 20 perc pihentetés után, ujjnyi vastagra sodorjuk, és pici pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk. Újabb 10-15 perc pihentetés után előmelegített sütőben, 220ºC-on, 10-15 perc alatt megsül.

Tipp: Azért pici pogácsaszaggatóval szaggassuk, hogy minél nagyobb felületen és több helyen tudjon pirulni a mák. Nagyon kellemes ízhatást ad.