Energiadús táplálkozás iskolaidőben

- Írta: betegvagyok.hu

Energiadús táplálkozás iskolaidőben

Nyáron elcsúszhat a gyermek reggeli vagy ebédideje és bármikor lehet nassolni. Az iskolában a szünetekre kell szorítkozni. Ehhez olyan ételekre van szükség, aminek feldolgozása és tápanyagtartalma kitart akár több óra hosszáig is.

A gyermek ne legyen éhes vagy szomjas a tanórák ideje alatt.

A megfelelően tápláló étel az, amely kellően lédús, vitaminokban gazdag és az alkotóelemek egyensúlyban vannak benne.
Az ilyen ételek:
A tejtermékek, - főként fehérje tartalmuk miatt, de A-vitamin tartalmuk és zsírtartalmuk is jelentős - a joghurt, ami már egyfajta érlelt tejkészítmény.
vaj, zsíradék, húsfélék, fehérjeforrás.
A gabona a legtisztább és legnemesebb ételek egyike. Az ismert búza mellett fontos a rozs, az árpa, a köles, és természetesen a rizs is.


A gyermek agya számára serkentő ételeket adjunk.

A nehéz zsíros koszt vagy a görcsösen túl sovány étrend nem ad elég kalóriát és energiát az agy számára – tompíthatja gondolkodást. A cukrok és szénhidrátok - ha csak nincs orvosi ellenjavallat – nagyon fontosak a gyermek agya számára. Ezt nem muszáj csokoládéból megszerezni – sőt! A gyümölcsök, aszalt gyümölcsök, teljes kiőrlésű zsemlék, egyéb pékáruk és rostos kekszek is kiválóak lehetnek tízóraira.
Az édességet akkor adja a szülő, ha a gyermek a tápláló ételt is elfogyasztotta. Néhány hétig ez a jelenség nem okoz gondot, tartósan azonban megemeli a vércukorszintet és eltorzítja az íz érzést. Ha a gyermek jó példát lát, akkor könnyen elsajátítja, hogy minden délelőtt, vagy a déli órákban fogyasszon nyers, friss gyümölcsöket. Ezek fedezik a cukorigényét.


A gyermek  nyugalmát támogató ételeket készítsünk neki.


Hogyha a gyermek teste az iskolakezdés idején megfelelő táplálásban részesül, akkor az idegrendszer és az agy elegendő energiát kap majd ahhoz, hogy átvészelje ezt az egyébként megterhelő időszakot. Könnyebben beindul a tanulás, az odafigyelés, a koncentráció és nagyobb fokú a türelem.
Adjunk friss, tápanyag dús, de nem feleslegesen hizlaló vagy nehéz ételeket a gyerekeknek. Próbáljuk kerülni a tartósított termékeket, az előre csomagolt, bolti élelmiszereket, igyekezünk minden nap sütni, főzni egy keveset.