Támad az E. Coli

2011.05.31. - Írta: TA

Támad az E. Coli

2011. május 22-én Shiga-toxint termelő Escherichia Coli (STEC) járvány tört ki Németországban, véres hasmenést okozó tünetekkel. Világszerte ez a legnagyobb, Németországban valaha is közölt, véres hasmenést okozó STEC. A fertőzést feltételezhetően spanyolországi importból származó uborka okozta.

A STEC fertőzés forrása többnyire fertőzött étel vagy víz. Állatok is fertőzhetnek, illetve emberről emberre is terjedhet. A megbetegedést több étel – pasztörizálatlan tej, sajt, nyers hús, spenót vagy saláta – is okozhatja. Számos állat, különösen a marha vagy más kérődző lehet a betegség amúgy tünetmentes hordozója.

A betegség lappangási ideje 3-8 nap. Jellemző tünete a heveny hasmenéssel, gyomor-bél huruttal járó, úgynevezett gastroenteritis, amely gyakran társul hőemelkedéssel, időnként hányással. Véres hasmenéssel járó formája a legtöbb esetben enyhe lefolyású, a betegek 5-7 napon belül felépülnek.
A betegség kezelése a folyadék és elektrolit (só-) pótláson (rehidráció) alapul, miközben az antibiotikus kezelés kontaindikált, mivel az aktiválhatja a Shiga toxin felszabadulását.

A megelőzés, az ételek megfelelő előkészítése és a személyi higiéné nagyon fontos. Étkezés előtt meg kell mosni a nyers zöldségeket és gyümölcsöket. Mivel a baktérium hőérzékeny, így a zöldségek, húsok főzése megöli a kórokozót. Étkezés előtt a kézmosás nagyon fontos.