Tej vagy nem tej?

Tej vagy nem tej?

A tej élet, erő, egészség – hangzott a régi reklámszlogen.

Ez igaz is, csak éppen nem mindenkinek.

Noha – jellemzően „brit tudósok” kutatásai nyomán – felreppennek híresztelések, amelyek szerint a tehéntej valójában nem egészséges, ez természetesen nem igaz. Noha mértéktelenségbe itt sem tanácsos esni, a rendszeres tejfogyasztás erősíti az immunrendszert. Jótékony hatást gyakorol a keringésre, csökkenti a daganatos megbetegedések kialakulását, magas kalciumtartalma miatt pedig a csontritkulás, sőt, még a fogszuvasodás kialakulásának esélyeit is. De nem mindenki esetében.
 
Tejcukor-allergia
A köznyelvben általában nem a tejallergiát, hanem a tejcukor-érzékenységet szokás tejérzékenységnek nevezni. A laktóz-intolerancia azt jelenti, hogy az ember érzékeny a tejcukorra, mivel szervezete nem tudja megfelelően feldolgozni azt az ún. laktáz nevű enzim hiánya vagy működési rendellenessége miatt. Ilyenkor a bontatlan tejcukor nem a megfelelő helyen, azaz a vékonybél nyálkahártyájában szívódik fel, hanem a vastagbélben bomlik el. Ez pedig gázképződéshez, fájdalmas puffadáshoz, görcsös fájdalomhoz, illetve hasmenéshez vezet. A laktózérzékenység többnyire genetikai eredetű, bár bizonyos betegségekhez is kötődhet. Szigorú diétát kíván, amelyet betartva a problémák gyorsan megszűnnek.
 
Tejallergia
A laktóz-intoleranciával szemben a tejallergia esetében a tejben lévő számtalan fehérje valamelyikével vagy többjével szemben lép fel ellenreakció. A tünetek hasonlók – bár a tejallergiásoknál gyakoriak a bőrelváltozások is –, a szükséges diéta azonban más, így mindenképpen orvosra kell bízni a pontos diagnózist. Az általában élethosszig tartó laktóz-intoleranciával szemben a tejallergiát a gyerekek többsége iskoláskorra „kinövi”.
 
A forralás nem megoldás
Klinikailag bizonyított, hogy minél korábban kap tehéntejet a kisbaba, annál nagyobb esély mutatkozik valamelyik fenti allergia vagy cukorbetegség kialakulására. Egyéves kor alatt lehetőleg semmiképpen se adjunk tehéntejet a csecsemőknek. Fontos, hogy ha gyermekünk laktóz- vagy tejérzékeny, a forralás nem jelent megoldást a problémára, és az is tökéletesen mindegy, hogy „házi” vagy pasztőrözött tejet adunk neki – mindkettőt kerüljük. És ha valaki a tejfehérjékre allergiás, annak természetesen hiába adunk laktózmentes tejterméket, ugyanolyan rosszul lesz tőle.
 
A tej kiváltható
Nem könnyű, de megoldható: mivel gyermekkorban elsősorban a kalcium miatt fontos a tejtermékek fogyasztása, sok zöldséggel, gyümölccsel, hallal kiváltható az étrendben a tej, a vaj, a sajt és a többi. Ha valaki laktózérzékeny, ma már viszonylag kevés utánjárással vehet laktózmentes termékeket is.