Télből a tavaszba

2011.04.13. - Írta: SzN

Télből a tavaszba

Lassan beköszönt az eperszezon, miközben még a déligyümölcsök is fellelhetők a zöldségespultok kínálatában. A „Télből a tavaszba” kehellyel nemcsak komoly kulináris örömöket okozhat hozzátartozóinak, hanem gondoskodhat arról is, hogy családtagjai kiürült vitamin- és ásványianyag raktárai ismét feltöltődjenek!

Télből a tavaszba kehely

Hozzávalók 4 személyre:

  • 4 szép banán
  • 4 szem kiwi
  • 30 dkg eper
  • 4 nagy narancs
  • 2 lime
  • 3 dl friss tejszín
  • tejszínhab-fixáló (ez el is maradhat)
  • 2 csomag vaníliás cukor (vagy egy evőkanál porcukor)
  • (vagy a két utóbbi helyett diétás tejszínhab-spray)

A tejszínt a vaníliás cukorral előre felverjük (tanácsos némi habfixálót is használni, illetve kifejezetten hidegre hűteni a tejszínt habbá verés előtt), a gyümölcsöket behűtjük. A narancsok és a lime levét kifacsarjuk, félretesszük, majd az epret (amelyből a díszítéshez 4 kisebb szemet szárastul félreteszünk), a banánt és a kiwit megmossuk, és a héjtól illetve a szártól megszabadítva felszeleteljük őket, és külön-külön tálra helyezzük.

A már előkészített 4 talpas kehely aljára egy evőkanál citromos narancslevet öntünk, arányosan elosztjuk bennük a banánkarikák, majd azonnal meglocsoljuk azok tetejét is némi lime-os narancslével, hogy ne barnuljanak meg. A banánra kerül a kiwi, legfelülre pedig a felszeletelt eper.

A kehely tetejét szintén megöntözzük a citrommal ízesített narancsok levével, végül az esetleg megmaradt gyümölcslevet fogyasszuk el a „cukrászmester” egészségére!

A gyümölcskelyheket tálalásig folpackkal lefedve hűtőszekrényben tároljuk, majd a gyümölcspoharakat tálalás előtt közvetlenül tejszínhabbal és egy-egy szem eperrel díszítjük.

Jó étvágyat!