Téli levesek

2011.11.26. - Írta: betegvagyok.hu

Téli levesek

Ká­posz­ta­le­ves sza­lon­ná­val (4-6 fő­re)

Hoz­zá­va­lók:

  • 30 g vaj,
  • 1 ki­sebb kockára vágott hagy­ma,
  • 120 g csí­kok­ra vá­gott füs­tölt sza­lon­na,
  • 450 g ká­posz­ta meg­tisz­tít­va, le­re­szel­ve,
  • 1 krump­li há­moz­va, fel­koc­káz­va,
  • 1,2 li­ter csir­ke­hús­lé,
  • só, bors,
  • 3 ka­nál tej­föl.


A forró vajon olvassza meg a hagymát és a szalonnát. Keverje hozzá a káposztát és a krumplit, majd öntse rá a húslét. Forralja fel, majd gyöngyözve főzze, amíg a krumpli megpuhul, kb. 30 percig. A zöldség háromnegyedét turmixolja öszsze a húslével, fűszerezze, forralja fel újra és ízesítse a tejföllel. A maradék zöldséget újramelegítve, fogyasztás előtt tegye vissza a levesbe.

Skót hús­le­ves (4-6 fő­re)

Hoz­zá­va­lók:

  • 1,5 kg cson­tos bá­rány- vagy bir­ka­hús,
  • 120 g ár­pa,
  • 120 g fej­tett zöld­bor­só,
  • 2 koc­ká­ra vá­gott sár­ga­ré­pa,
  • 1 koc­ká­ra vá­gott fe­hér­ré­pa,
  • 1 koc­ká­ra vá­gott cék­la,
  • 2 koc­ká­ra vá­gott hagy­ma,
  • só, bors, pet­re­zse­lyem.

Egy mély fazék aljára tegye a húst, adjon hozzá 2,5 liter vizet, tegye mellé a zöldborsót és az árpát. Lassan forralja fel, szedje le a habját, majd lassan főzze egy fél órát, ha bárányhús, egy órát, ha birkahús. Adja hozzá a zöldségeket, és lassú tűzön főzze tovább a levest, amíg a hús megpuhul, ami kb. még egy óráig tart. Ezután vegye ki a húst, a zöldségeket, az árpát, és a levest magában főzze addig, míg az íze még erőteljesebb nem lesz. Fűszerezze. A húst a csontról fejtse le és tegyen vissza mindent a fazékba, újra melegítse át, majd tálalja.

 

 

Pa­ra­di­cso­mos krump­li le­ves (6 fő­re)

Hoz­zá­va­lók:

  • 450 g édes krump­li,
  • 1 fi­nom­ra vá­gott hagy­ma,
  • 60 g vaj,
  • 4 pa­ra­di­csom, for­ró sü­tő­ben pár csepp olí­va ola­jon meg­fut­tat­va, amíg meg­pu­hul, azu­tán meg­há­moz­va és fel­da­ra­bol­va,
  • 850 ml csir­ke­hús­lé,
  • só és pap­ri­ka.

Hámozza meg a krumplit, szeletelje vékonyra, annyi vizet öntsön rá, hogy ellepje, majd főzze puhára. A vajon fonnyassza meg a hagymát, majd dobja rá a paradicsomot és főzze néhány percig. Turmixolja össze a forró húslé egyharmadával, majd öntse vissza az egészet a húsleveshez, és újra melegítse fel. Ízesítse és díszítse ízlés szerint.