Vitamin ABC

- Írta: dr. Tulok István, táplálkozástudós

Címkék: vitaminok
Vitamin ABC

Ismét hűvösre fordult az idő, itt az ősz, közeleg a tél. Megint csak rászorulunk arra, hogy a finom friss zöldségek és gyümölcsök helyett különféle vitaminokat szedjünk, védve ezzel szervezetünket a fertőzések, betegségek ellen. Közkívánatra folytatjuk az év elején elkezdett sorozatunkat, amelyben a vitaminokról szerezhetnek sok hasznos ismeretet olvasóink.
 

B1-vi­ta­min

Hőér­zé­keny, víz­ben ol­dó­dó vi­ta­min. Nem tá­ro­ló­dik a szer­ve­zet­ben, ezért be­vi­te­léről min­den nap gon­dos­kod­ni kell. Elsősor­ban a szén­hid­rá­tok anyag­cse­ré­jé­ben ját­szik ki­emelt sze­re­pet, főleg az agy­ban, az ideg­sej­tek­ben és az iz­mok­ban. Ha­tá­sos­sá­ga fo­ko­zó­dik, ha egyéb B-vi­ta­mi­nok­kal együtt al­kal­maz­zuk.
Ha­tá­sai:
Előse­gí­ti a nö­ve­ke­dést, se­gí­ti a szén­hid­rá­tok (cuk­rok) emész­té­sét és ener­gi­á­ra tör­ténő fel­hasz­ná­lá­sát, fenn­tart­ja az ideg­rend­szer, az iz­mok és a szív nor­má­lis mű­kö­dé­sét, se­gí­ti az öv­sö­mör tü­ne­te­i­nek eny­hí­té­sét, gyó­gyu­lá­sát.
Hi­á­nyá­nak kö­vet­kez­mé­nyei:
Hi­á­nyá­ban az iz­mok ere­je gyen­gül, fo­ko­zó­dik a fi­zi­kai ki­me­rü­lés­re va­ló haj­lam, az izü­le­tek­ben re­u­ma­sze­rű fáj­dal­mak ala­kul­nak ki. To­váb­bi hi­ány­tü­ne­tek: ideg­fáj­dal­mak, ál­mat­lan­ság, fej­fá­jás, az em­lé­kezőké­pes­ség (szel­le­mi tel­je­sítőké­pes­ség) csök­ke­né­se, he­ves szív­do­bo­gás, in­ger­lé­keny­ség. A hi­ány­tü­ne­tek fo­ko­zot­tan je­lent­kez­nek kró­ni­kus al­ko­ho­lis­ták­nál (szel­le­mi le­épü­lés, bi­zony­ta­lan já­rás, izom­gyen­ge­ség, emész­té­si za­va­rok, máj­ká­ro­so­dás). Hi­ány­tü­ne­te­ket okoz a túl­zott szén­hid­rát fo­gyasz­tás is.
Előfor­du­lá­sa a táp­anya­gok­ban:
Élesztő, vagy élesztőt tar­tal­ma­zó ké­szít­mé­nyek, tel­jes kiőrlé­sű liszt, ga­bo­na­mag­vak, a sze­mes ter­mé­kek csí­rá­ja, dió, mo­gyo­ró, gesz­te­nye, tej, sajt, to­jás­sár­gá­ja, len­cse, bab, bor­só, pa­ra­di­csom, cék­la, bur­go­nya, ká­posz­ta, sár­ga­ré­pa, sa­lá­ta, ubor­ka, máj, ve­se, szív. Ha­tá­sát csök­ken­tik: főzés, sü­tés, ká­vé, al­ko­hol, élel­mi­sze­re­ket tar­tó­sí­tó el­já­rá­sok, a gyo­mor­sa­vat kö­zöm­bö­sítő sze­rek.

B2-vi­ta­min

Ví­zol­dé­kony, könnyen fel­szí­vó­dó vi­ta­min. A szer­ve­zet­ben nem tá­ro­ló­dik, ezért be­vi­te­léről na­pon­ta kell gon­dos­kod­ni. Ke­vés­bé hőér­zé­keny, mint a B1-vi­ta­min.
Ha­tá­sai:
Se­gí­ti a nö­ve­ke­dést, egész­sé­ges­sé te­szi a bőrt, a ha­jat és a kör­mö­ket, előse­gí­ti a száj, az ajak és a nyelv gyul­la­dá­sa­i­nak gyó­gyu­lá­sát, ja­vít­ja a lá­tást, csök­ken­ti a szem ki­fá­ra­dá­sát, egyéb vi­ta­mi­nok­kal együtt ked­vezően be­fo­lyá­sol­ja a szén­hid­rá­tok és a fe­hér­jék anyag­cse­ré­jét, előse­gí­ti a vér­kép­zést.
Hi­á­nyá­nak kö­vet­kez­mé­nyei:
Szá­raz ajak, a száj sar­ká­ban be­re­pe­dé­sek, nyel­vé­gés, bőrgyul­la­dás, nye­lé­si za­va­rok. Hi­á­nya fo­koz­za a vér­sze­gény­sé­get.
Előfor­du­lá­sa a táp­anya­gok­ban:
Élesztő, vagy élesztőt tar­tal­ma­zó ké­szít­mé­nyek, tej, so­vány sajt, ga­bo­na­mag­vak, bú­za­csí­ra, bar­na ke­nyér, ku­ko­ri­ca, bur­go­nya, sa­lá­ta, ká­posz­ta, cu­kor­bor­só, pa­ra­di­csom, pa­raj, aszalt szil­va, gyü­möl­csök.

B3-vi­ta­min

Ví­zol­dé­kony vi­ta­min. B1, B2, B3-vi­ta­mi­nok je­len­lé­té­ben a szer­ve­zet ma­ga is elő tud­ja ál­lí­ta­ni.
Ha­tá­sai:
Nö­ve­li a szer­ve­zet ener­gi­á­ját a táp­lá­lék ked­vező hasz­no­sí­tá­sa út­ján, eny­hí­ti az emésztőrend­szer za­va­ra­it, egész­sé­ges­sé te­szi a bőrt, ja­vít­ja az agy és a pe­ri­fé­ri­ás ideg­rend­szer mű­kö­dé­sét, nél­kü­löz­he­tet­len a ne­mi hor­mo­nok, a mel­lék­ve­se, a pajzs­mi­rigy és a has­nyál­mi­rigy za­var­ta­lan mű­kö­dé­sé­hez, se­gít meg­szün­tet­ni a fe­kélyes fáj­dal­ma­kat, csök­ken­ti a vér­zsí­rok szint­jét.
Hi­á­nyá­nak kö­vet­kez­mé­nyei:
Gyo­mor, bél­bán­tal­mak, nyelv­duz­za­nat, ne­u­rasz­té­ni­ás tü­ne­tek, em­lé­ke­zet­gyen­gü­lés, máj­ká­ro­so­dás fo­ko­zó­dá­sa.
Előfor­du­lá­sa a táp­anya­gok­ban:
Máj, so­vány hús, tel­jes-bú­za ké­szít­mé­nyek, bú­za­csí­ra, hal, to­jás, a ba­rom­fi fe­hér hú­sa, da­to­lya, fü­ge, szil­va, zöld­bab, bor­só, kar­alá­bé, pa­ra­di­csom, pa­raj.

F-vi­ta­min

Te­lí­tet­len zsír­sa­vak, a táp­lá­lék li­no­lén­sav tar­tal­ma ak­kor fej­ti ki ked­vező ha­tá­sát, ha a szer­ve­zet­ben át tud ala­kul­ni ké­mi­a­i­lag akt­ív anyag­gá. Az áta­la­ku­lást te­lí­tett zsír­sa­vak, vagy ere­de­ti­leg ha­té­kony zsír­sa­vak ke­ze­lé­se gá­tol­ja, és ha­tás­ta­la­nít­ja a te­lí­tet­len zsír­sa­va­kat.
Ha­tá­sai:
Al­ler­gia, ek­cé­ma me­gelőzé­se, vé­del­met nyújt a szív meg­be­te­ge­dé­se­i­vel szem­ben, meg­ál­lít­ja a trom­bó­zist, az izü­le­ti gyul­la­dás fo­ko­zó­dá­sát, csök­ken­ti a vér­nyo­mást, me­gelőzi a gyul­la­dást, ked­vezően hat az agy­mû­kö­dés­re, csök­ken­ti a vér­zsír szint­jét, fon­tos sze­re­pe van az érel­me­sze­se­dés me­gelőzé­sé­ben.
Hi­á­nyá­nak kö­vet­kez­mé­nyei:
Bőrel­vál­to­zá­sok, haj­hul­lás, csök­ken az el­le­nál­lás a fertőzé­sek­kel szem­ben, fáj­dal­mas izü­le­ti bán­tal­mak ki­a­la­ku­lá­sa, máj­ká­ro­so­dás és ked­vet­len­ség.
Előfor­du­lá­sa a táp­anya­gok­ban:
Mák, man­du­la, dió, len­mag, len­mag­olaj, liget­szé­peolaj.

K-vi­ta­min

Zsí­rol­dé­kony vi­ta­min. Fel­szí­vó­dá­sá­hoz, hasz­no­su­lá­sá­hoz ki­elé­gítő zsír­emész­tés szük­sé­ges.
Ha­tá­sai:
Ter­mé­sze­tes vér­zés­csil­la­pí­tó.
Hi­á­nyá­nak kö­vet­kez­mé­nyei:
Hi­á­nyá­ban a máj nem ter­mel ele­gendő vér­zés­csil­la­pí­tó anya­got, vér­zé­keny­ség és vér­zés­re va­ló haj­lam ala­kul ki.
Előfor­du­lá­sa táp­anya­gok­ban:
Pa­ra­di­csom, pa­raj, kel­ká­posz­ta, ká­posz­ta, brok­­ko­li, fe­jes sa­lá­ta, tej­ter­mé­kek és máj.

H-vi­ta­min

Ví­zol­dé­kony vi­ta­min, a szer­ve­zet­ben a bél­bak­té­ri­u­mok ké­pe­sek ter­mel­ni.
Ha­tá­sai:
Csök­ken­ti az arc és test ek­cé­má­ját és a bőr­gyul­la­dá­so­kat, eny­hí­ti az izom­fáj­dal­ma­kat, meg­­aka­dá­lyoz­za a haj őszü­lé­sét.
Hi­á­nyá­nak kö­vet­kez­mé­nyei:
Az arc és a test ek­cé­má­ja, nagy­fo­kú ki­me­rült­ség, zsír­anyag­cse­re­za­va­rok, fo­ko­zott haj­hul­lás.
Előfor­du­lá­sa a táp­anya­gok­ban:
Élesztő, föl­di­mo­gyo­ró, cso­ko­lá­dé, máj, to­jás­sár­gá­ja, tej, fé­nye­zet­len rizs, mák, bab.