8 gr étkezési zselatin (ne többet, mert kemény lesz - állítólag) + 3 ek víz
50 ml víz
150 gr kr. cukor
1 ek méz
csipet só
1 ek porcukor
1 ek kukoricakeményítő
esetleg ételfesték és aroma
Egy magas falú keverőtálba öntjük a zselatint és elkeverjük a 3 kanál vízzel.
Ezután egy kis lábasba tesszük a kr. cukrot, vizet, mézet és összeforraljuk.
Mikor már forr, levesszük a lángot és még 1-2 percig főzzük.
Levéve a tűzről rögtön egy kicsit hozzáöntünk a zselatinhoz és mixerrel kis fokozaton elkeverjük, majd hozzá öntjük a többit is.
Jöhet a csipet só és kis fokozaton türelmesen verjük. Szépen elkezd keményedni, közben pedig hűl.
Ennél a fázisnál lehet színezni, ízesíteni.
6-7 perc keverés után elkezd nyúlni, amikor észre veszed, hogy elkezd felfelé kúszni a karokon a gép felé, akkor kicsit felveszed a fordulatot és 1-2 percig még vered.
Egy műanyag edényt (vagy tepsit, bármit...), ennél az adagnál egy kb. 18x23 cm-est kibélelünk olajozott sütőpapírral, beleöntjük a masszát és amennyire tudjuk elegyengetjük, bár nyúlik, ragad rendesen - érdemes kissé beolajozni a spatulát is, amivel kikaparjuk a tálból, majd a tetejére is olajozott sütőpapírt rakunk, amivel kicsit elegyengethetjük.
2-3 órára betesszük a hűtőbe, majd onnan kivéve levesszük róla a papírt, a széleit körbevágjuk késsel, hogy elváljon a doboztól, majd kiborítjuk az olajos papírra.
Összekeverünk egy kis tálban 1 ek porcukrot 1 ek keményítővel, amibe hempergetni fogjuk a kis kockákat, hogy tároláskor ne tapadjanak már össze.
Ollóval kockázzuk, hempergetjük és zacskóba vagy dobozba légmentesen tárolhatjuk.
8 gr étkezési zselatin (ne többet, mert kemény lesz - állítólag) + 3 ek víz
50 ml víz
150 gr kr. cukor
1 ek méz
csipet só
1 ek porcukor
1 ek kukoricakeményítő
esetleg ételfesték és aroma
Egy magas falú keverőtálba öntjük a zselatint és elkeverjük a 3 kanál vízzel.
Ezután egy kis lábasba tesszük a kr. cukrot, vizet, mézet és összeforraljuk.
Mikor már forr, levesszük a lángot és még 1-2 percig főzzük.
Levéve a tűzről rögtön egy kicsit hozzáöntünk a zselatinhoz és mixerrel kis fokozaton elkeverjük, majd hozzá öntjük a többit is.
Jöhet a csipet só és kis fokozaton türelmesen verjük. Szépen elkezd keményedni, közben pedig hűl.
Ennél a fázisnál lehet színezni, ízesíteni.
6-7 perc keverés után elkezd nyúlni, amikor észre veszed, hogy elkezd felfelé kúszni a karokon a gép felé, akkor kicsit felveszed a fordulatot és 1-2 percig még vered.
Egy műanyag edényt (vagy tepsit, bármit...), ennél az adagnál egy kb. 18x23 cm-est kibélelünk olajozott sütőpapírral, beleöntjük a masszát és amennyire tudjuk elegyengetjük, bár nyúlik, ragad rendesen - érdemes kissé beolajozni a spatulát is, amivel kikaparjuk a tálból, majd a tetejére is olajozott sütőpapírt rakunk, amivel kicsit elegyengethetjük.
2-3 órára betesszük a hűtőbe, majd onnan kivéve levesszük róla a papírt, a széleit körbevágjuk késsel, hogy elváljon a doboztól, majd kiborítjuk az olajos papírra.
Összekeverünk egy kis tálban 1 ek porcukrot 1 ek keményítővel, amibe hempergetni fogjuk a kis kockákat, hogy tároláskor ne tapadjanak már össze.
Ollóval kockázzuk, hempergetjük és zacskóba vagy dobozba légmentesen tárolhatjuk.
Megint csak itt tudom megmutatni a képet.