80 dkg meggy, vagy 2 üveg meggybefőtt
3 dl meggylé, vagy víz
6 dkg étkezési keményítő
1 citrom reszelt héja
1/2 kk. őrölt fahéj
1/4 kk. őrölt szegfűszeg
vanília (nekem itt kimaradt)
3 ek. cukor
Előkészítünk 4 db 26 cm-es sütőpapírformát (rajzolunk 4 db 26 cm-es kört 2 cm-es kerettel és kivágjuk őket). Tortaformákat is használhatunk. Bemelegítjük a sütőt.
A tojásfehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, a cukrot több részletben hozzáadjuk, majd kemény habbá verjük. A darált mákot óvatosan (lyukas fakanállal) belekeverjük.
A habot 4 lapban a sütőpapírokra, vagy a tortaformákra eloszlatjuk, elkenjük úgy, hogy kb. fél cm vastag legyen. Két lapot sütünk egyszerre, körülbelül 20 percig. Amikor halvány barna a teteje, akkor kész. A lapokat hagyjuk kihűlni.
A grízes krémhez a tejet felforraljuk, majd belekeverjük a darát. Hagyjuk kihűlni.
A meggyes krémhez a meggy vagy meggybefőtt levét felfogjuk, majd kimérünk 3 dl-t (ha kevesebb vízzel pótoljuk).
Összekeverjük a cukrot, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget és az étkezési keményítőt, majd fokozatosan hozzákeverjük a meggylét. Közepes lángon felmelegítjük, besűrítjük. A végén belekeverjük a meggyet. Hagyjuk kihűlni.
A grízes krémhez a vajat a cukorral, a vanília kikapart belsejével, vagy vaníliakivonattal, a citromhéjjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt.
A lapokat az alábbi sorrendben megtöltjük: mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos lap - fél adag grízes krém - mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos lap. Ha nem kerül rá fondant készen is vagyunk.
Lehűtjük, tálalás előtt porcukorral megszórjuk vagy fondanttal beborítjuk és díszítjük.
10 tojásfehérje
35 dkg cukor
35 dkg darált mák
Hozzávalók a grízes krémhez: (az eredetiben fél adag van)
6 dl tej
6 ek. búzadara
20 dkg vaj
14 dkg porcukor
2 citrom reszelt héja
1 rúd vanília
Hozzávalók a meggyes krémhez:
80 dkg meggy, vagy 2 üveg meggybefőtt
3 dl meggylé, vagy víz
6 dkg étkezési keményítő
1 citrom reszelt héja
1/2 kk. őrölt fahéj
1/4 kk. őrölt szegfűszeg
vanília (nekem itt kimaradt)
3 ek. cukor
Előkészítünk 4 db 26 cm-es sütőpapírformát (rajzolunk 4 db 26 cm-es kört 2 cm-es kerettel és kivágjuk őket). Tortaformákat is használhatunk. Bemelegítjük a sütőt.
A tojásfehérjét csipet sóval és pár csepp citromlével felverjük, a cukrot több részletben hozzáadjuk, majd kemény habbá verjük. A darált mákot óvatosan (lyukas fakanállal) belekeverjük.
A habot 4 lapban a sütőpapírokra, vagy a tortaformákra eloszlatjuk, elkenjük úgy, hogy kb. fél cm vastag legyen. Két lapot sütünk egyszerre, körülbelül 20 percig. Amikor halvány barna a teteje, akkor kész. A lapokat hagyjuk kihűlni.
A grízes krémhez a tejet felforraljuk, majd belekeverjük a darát. Hagyjuk kihűlni.
A meggyes krémhez a meggy vagy meggybefőtt levét felfogjuk, majd kimérünk 3 dl-t (ha kevesebb vízzel pótoljuk).
Összekeverjük a cukrot, a citromhéjat, a fahéjat, a szegfűszeget és az étkezési keményítőt, majd fokozatosan hozzákeverjük a meggylét. Közepes lángon felmelegítjük, besűrítjük. A végén belekeverjük a meggyet. Hagyjuk kihűlni.
A grízes krémhez a vajat a cukorral, a vanília kikapart belsejével, vagy vaníliakivonattal, a citromhéjjal habosra keverjük, majd hozzáadjuk a kihűlt tejbegrízt.
A lapokat az alábbi sorrendben megtöltjük: mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos lap - fél adag grízes krém - mákos lap - fél adag meggyes krém - mákos lap. Ha nem kerül rá fondant készen is vagyunk.
Lehűtjük, tálalás előtt porcukorral megszórjuk vagy fondanttal beborítjuk és díszítjük.
http://www.kephost.com/view3.php?filename=gkowt7gu827ijn80zip8.jpg
http://www.kephost.com/view3.php?filename=tprrp1w39uft27igl0jy.jpg