Hozzávalók
5 db tojás
2,5 dl tej
1 vanília rúd
csipet só
25 dkg mascarpone
1 dl tejszín
5 dkg tehéntúró
8 evőkanál cukor
1 zacskó fahéjas puszedli
½ üveg baracklekvár
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük gőz fölött egy csipet sóval. A tojások sárgáját habosra verjük a cukorral és a vanília rúd kikapart magjával. Ezután hozzáadunk 2,5 dl meleg tejet és gőz fölött addig keverjük, míg krémes állagú nem lesz (én bátrabb szoktam lenni, direkt a tűzre teszem, ilyenkor vigyázni kell, nehogy rántottaszerű valami legyen a végeredmény). Lehűtjük a krémet, majd belekeverjük a mascarponét és a felvert tejszínt. Három részre osztjuk a masszát. Az egyikbe belekeverjük a túrót, majd nagyon óvatosan a tojásfehérje 1/3-t, a másikba belemorzsoljuk a puszedlit és a fehérje 1/3-t, végül a maradék krémhez is hozzáadjuk a maradék fehérjét. Ez kicsit macerás és mosatlant termelő művelet, de így még könnyebb és finomabb lesz a semifreddo. Egy kisebb püspökkenyérfomát folpackkal kibélelünk (érdemes előtte kevés olajjal kikenni a formát, akkor nem csúszkál a fólia), majd öntünk egy réteget a sima krémből és mélyhűtőbe tesszük 10 percre, hogy megdermedjen. Ezután rákenjük a baracklekvárt és ráöntjük a túrós krémet és szintén visszatesszük a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt ráöntjük a puszedlis krémet.
Egy éjszakát pihentetjük a mélyhűtőben.
Tálalás előtt 15 perccel kivesszük a mélyhűtőből.
5 db tojás
2,5 dl tej
1 vanília rúd
csipet só
25 dkg mascarpone
1 dl tejszín
5 dkg tehéntúró
8 evőkanál cukor
1 zacskó fahéjas puszedli
½ üveg baracklekvár
A tojásokat szétválasztjuk, a fehérjéket kemény habbá verjük gőz fölött egy csipet sóval. A tojások sárgáját habosra verjük a cukorral és a vanília rúd kikapart magjával. Ezután hozzáadunk 2,5 dl meleg tejet és gőz fölött addig keverjük, míg krémes állagú nem lesz (én bátrabb szoktam lenni, direkt a tűzre teszem, ilyenkor vigyázni kell, nehogy rántottaszerű valami legyen a végeredmény). Lehűtjük a krémet, majd belekeverjük a mascarponét és a felvert tejszínt. Három részre osztjuk a masszát. Az egyikbe belekeverjük a túrót, majd nagyon óvatosan a tojásfehérje 1/3-t, a másikba belemorzsoljuk a puszedlit és a fehérje 1/3-t, végül a maradék krémhez is hozzáadjuk a maradék fehérjét. Ez kicsit macerás és mosatlant termelő művelet, de így még könnyebb és finomabb lesz a semifreddo. Egy kisebb püspökkenyérfomát folpackkal kibélelünk (érdemes előtte kevés olajjal kikenni a formát, akkor nem csúszkál a fólia), majd öntünk egy réteget a sima krémből és mélyhűtőbe tesszük 10 percre, hogy megdermedjen. Ezután rákenjük a baracklekvárt és ráöntjük a túrós krémet és szintén visszatesszük a mélyhűtőbe. Amikor megdermedt ráöntjük a puszedlis krémet.
Egy éjszakát pihentetjük a mélyhűtőben.
Tálalás előtt 15 perccel kivesszük a mélyhűtőből.