Az édes finomság előnyei

- Írta: DÁ

Az édes finomság előnyei

Tudta-e, hogy egyes csokoládék komolyabb antioxidáns hatással bírnak, mint a zöld tea, az eper vagy a vörösbor? Pedig így van. Az édességekről általában csak azt halljuk, hogy hízlalnak és lehetőleg kerüljük a mértéktelen fogyasztásukat, előnyeikről jóval ritkábban esik szó.

A szervezetben folyamatosan keletkeznek a szabadgyökök, amelyek elsődlegesen a kártékony mikroorganizmusokkal szemben nyújtanak védelmet az ember számára, ám túlzott jelenlétük az egészséges sejtek fejlődését is akadályozza, megzavarja. E folyamatok az antioxidánsok segítségével akadályozhatók meg: ezen anyagok a kutatások szerint alapvető szerepet játszanak az öregedés lassítása és a betegségek kialakulásának megakadályozása terén. Ilyen antioxidáns anyagok az úgynevezett flavonoidok is, amelyekről a múlt század ’30-as éveiben még Szent-Györgyi Albert mutatta ki, hogy növelik a hajszálerek ellenállóképességét, csökkentik törékenységüket.

A csokoládé és alapanyaga, a kakaó igen gazdag ezekben a flavonoidokban. A katechin nevű flavonoid különösen jó hatást gyakorol a szervezetre, mivel gyorsan és jól szívódik fel a testben. Minél több finomítási-feldolgozási eljáráson megy keresztül a kakaó, annál kevesebb benne a hasonló antioxidáns anyag, de még a bolti táblás csokoládék is tartalmaznak flavonoidokat. Ugyanakkor mindenképpen érdemes magas kakaótartalmú csokikat keresni és azokat választani, és – bár ezt talán külön mondani sem kell – az étcsokoládé ebből a szempontból is jobb megfejtés a tejcsokinál, a tej ugyanis csökkenti az antioxidánsok felszívódását. A katechin a friss vizsgálatok szerint véralvadás-gátló hatással bír, így csökkenti a szervezetben a vérrög-képződést, erősíti az érfalakat.

A kutatások szerint a csokoládé nemcsak a szív- és érrendszeri megbetegedések elleni védekezésben tehet jó szolgálatot, hanem a daganatos betegségek ellen is hasznos. Bizonyított, hogy a csokoládé – kis mennyiségben – csökkenti a koleszterinszintet is. Az étcsoki nem véletlenül nélkülözhetetlen része a katonai túlélőcsomagoknak sem, hiszen számos létfontosságú, a fentieken túl is hasznos összetevőt tartalmaz. Kevesen tudják, de a csokoládéban arányaiban lényegesen több például a foszfor, mint a halban, ami az agy emlékezésért felelős részeit stimulálja és ösztönzi jobb működésre. A teobromin és a koffein serkentik az idegrendszert, a noradrenalin a test energiatartalékainak aktivizálásához járul hozzá, az anandamid pedig örömérzetet okoz – utóbbi miatt jellemző sokakra, hogy csokoládéval tömik magukat csalódás esetén.

Vagyis láthatjuk: a csokoládét hiba elintézni annyival, hogy kövérek leszünk tőle. Azonban ezt is érdemes szem előtt tartani, mert a hangsúly itt is a mértéken van.