C-vitamin

Vitamin ABC

2010.10.22. - Írta: Dr. Tulok István (táplálkozástudós)

Címkék: vitaminok
C-vitamin

Vízoldékony, az egyik leggyakrabban használt vitamin. Az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért beviteléről folyamatosan gondoskodni kell.

Hatásai

Szabályozza a sejtanyagcserét, érleli a vörösvértesteket, részt vesz a mellékvesehormon képzésében, növeli a szervezet ellenálló erejét, segít megelőzni a különböző típusú vírus-, és baktérium fertőzéseket. Védelmet nyújt a rákkeltő anyagok hatása ellen, a daganatos megbetegedések megelőzésében és gyógyításában is alkalmazzák (kivéve a kemoterápiás és sugárkezelést). Egyes feltételezések szerint a nagymennyiségű C vitamin bevitel megakadályozza a daganatos megbetegedések kialakulását, ilyen esetekben azonban számolni kell a vesekövek képződésének lehetőségeivel is. Gyógyítja a sebeket, égési sérüléseket és a vérző fogínyt. Fokozza a húgyúti fertőzések kezelésére adott gyógyszerek hatékonyságát. Elősegíti a vér koleszterin szintjének csökkentését. Csökkenti a vénás vérrögök gyakoriságát. A és D vitaminnal együtt (kalciummal és foszforral) erősíti a csontokat. E vitamin alkalmazásakor célszerű a C vitaminban gazdag táplálkozás.

Hiányának következményei

Csökken a szervezet védekezőképessége a fertőző betegségekkel (nátha, influenza) szemben, vérzések (elsősorban fogíny és orrvérzések, ha ez utóbbinak nem a magas vérnyomás az oka), csökken a sebgyógyulás mértéke, fáradékonyság, étvágytalanság, gyomor és bélbántalmak, vérképzési zavarok.

Előfordulása a tápanyagokban

Friss gyümölcsök, zöldség és főzelékfélék. Citrom, grapefruit, narancs, mandarin, savanyú káposzta, ribizlifélék, sóska, retek, zöldhagyma, újburgonya, saláta, paprika, paradicsom, karalábé, fejes káposzta, kelkáposzta, kelbimbó, csipkebogyó, friss alma.
Főzéskor, melegítéskor, vagy fémmel (elsősorban rézzel) való érintkezéskor elbomlik, hatástalanná válik.