10 étel a haj egészségéért

10 étel a haj egészségéért

A gondosan kiválasztott samponokon, kondicionálókon és egyéb mesterséges csodaszereken kívül létezik természetes módja is annak, hogy megőrizzük, illetve fokozzuk a hajunk egészségét. Az alábbi 10 étel fogyasztásával pedig különösen sokat tudunk tenni az ép hajfürtjeinkért, így célszerű minél többet enni ezekből.

1. Lazac a ragyogásért
A halak, mint a lazac, a szardínia és a makréla tele vannak egészséges omega-3 zsírsavakkal. A szervezetünk nem tudja előállítani az ilyen egészséges zsírokat, így van, hogy táplálékokból vagy táplálék-kiegészítőkből kell beszerezni. Ezek a zsírok védelmet nyújtanak a betegségekkel szemben, de a szervezetünknek azért is szüksége van rá, hogy segítse a haj növekedését, valamint fényessé és egészségessé tegye azt.

2. Görög joghurt a növésért
A görög joghurt tele van fehérjével, mely az építőköveit jelentik a hajtincseinknek. Sőt, olyan összetevővel is rendelkezik, amely segíti a fejbőr véráramlását és a haj növekedését. Ennek neve B5-vitamin (vagy más néven pantoténsav), ami hozzájárulhat a haj elvékonyodása és a hajveszteség megelőzéséhez. A pantoténsav ismerős lehet a haj- és bőrápoló termékek címkéiről is.

3. Spenót a töredezett haj ellen
Mint sok más sötétzöld leveles zöldség, a spenót is bővelkedik a fantasztikus tápanyagokban. Rengeteg A-vitamin, vas, béta-karotin, folsav és C-vitamin van benne, melyek együtt azon (is) dolgoznak, hogy a fejbőr és a haj egészsége biztosítva legyen. Hidratálják a hajszálakat, így nem lesznek töredezettek. Ha fokozni akarjuk a hatást, keverjük kelkáposztával a spenótot, mely szintén remek választás.

4. Guava a töredezések megelőzéséért
Ez a trópusi gyümölcs csordultig van C-vitaminnal, ami védi a hajat a töredezéstől. Egy csészényi guava 377 milligramm C-vitamint tartalmaz, ami több mint négyszerese az ajánlott napi bevitelnek.

5. Vassal dúsított gabonafélék a hajveszteség elkerüléséért
Ha túl kevés vasat kap a szervezet, az hajhullást eredményezhet. Ez a fontos tápanyag megtalálható a dúsított gabonafélékben, a magvakban, a tésztákban, továbbá a szójababban és a lencsében. A marhahús, különösen az olyan belsőségek, mint a máj szintén bővelkedik benne, de a kagyló és a sötét leveles zöldségek sem szenvednek egyáltalán hiányt belőle.

6. Sovány baromfi a megfelelő hajnövekedésért
Amikor a szervezetünk nem kap elég fehérjét, annak a hajnövekedésre is hatása van. Ha leáll a folyamat, az idősebb hajszálak pedig kihullnak, az komoly hajveszteséget eredményezhet. Ha a fehérjét húsból szeretnénk beszerezni, válasszunk sovány húsokat, például csirkét vagy pulykát, mivel ezek kevesebb telített zsírt tartalmaznak, mint a marha és a sertés.

7. Édesburgonya a fakóság ellen
Száraz a hajunk, és elvesztette fényét? Az édesburgonya tele van hasznos antioxidánssal, melynek neve béta-karotin. A szervezet pedig a béta-karotint vitaminná alakítja, ez pedig segít megvédeni a hajat a szárazságtól és fakóságtól. Sőt, ösztönzőleg hat a fejbőr mirigyeire, hogy termeljenek olajos folyadékot, azaz faggyút, hogy ne száradjon ki a haj. A béta-karotin az édesburgonyán kívül más zöldségekben is megtalálható, például sárgarépában, sütőtökben, sárgadinnyében és mangóban.

8. Fahéj a jó keringésért
Szórjuk meg a zabpelyhet, pirítóst vagy kávét fahéjjal, és máris rengeteget tettünk azért, hogy segítsük a véráramlást és a keringést a fejbőrben. Ez a fűszer ráadásul oxigénnel és tápanyagokkal ajándékozza meg a hajhagymákat.

9. Tojás a növekedésért
A testünk fehérje-szükségleteit és vas-bázis egyensúlyát tojásevéssel ki tudjuk elégíteni. A tojás ugyanis gazdag B-vitaminban, köztük a B7-vitaminban (biotinban), mely segíti a haj növekedését. Ha ez a vitamin nem a kellő mennyiségben van jelen a szervezetben, az hajhullást okozhat. A biotin egyébként erősíti a törékeny körmöket is.

10. Osztrigával a teltségért
Az osztriga kiváló cinkforrás. Ha az étrendünk nem tartalmaz elég cinket, akkor komolyabbá válhat a hajhullás, sőt, a szempillánk is ritkulhat. A hajszálat termelő sejteknek nagy szüksége van a cinkre, de ezt megadni elég nehéz. Ezt az ásványi anyagot egyébként a marhahús, a rák, a homár és a dúsított gabonafélék is bőségesen tartalmazzák.


Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus



Bezár