10 tanács a stresszmentes iskolakezdéshez

10 tanács a stresszmentes iskolakezdéshez

A nyáron nyugalom volt, de most újra szól a vakáció végét jelző csengő. Nincs több későn kelés reggelente; sokkal szorosabb időbeosztás és napirend vár az egész családra, különösen a gyerekekre! Az iskolakezdésnek nem kellene feltétlenül egyet jelentenie a stresszel. Járvány esetén azonban teljesen normális, ha a stressz szintje megnövekszik. Bár az iskolák sokat tesznek a kockázatok csökkentéséért, a koronavírus általi fertőződés veszélye továbbra is valós. Tíz tanácsunk segítségével azonban simábban mehet az iskola újrakezdése.

1. Sok alvás
Valószínűleg tisztában vagy vele, hogy az alváshiány hajlamosít minket a stresszre. Ez gyerekekre és felnőttekre egyaránt igaz. Könnyen lehet, hogy a család már hozzászokott a késői lefekvéshez a nyári vakáció alatt. Itt az ideje újra olyan rutint rendszeresíteni, ami elősegíti a pihentető alvást.

2. Tervezz előre
Az időhiány stresszt okoz. Ne halaszd a dolgokat az utolsó pillanatra, ha nem kell állandóan sietned, könnyebb lesz az életed. Erre vonatkozó konkrét tanácsaink: · Már az iskola kezdete előtt több héttel szerezd be az iskolaszereket és ruhákat. Figyeld az akciós árakat, hogy az anyagiak miatt se aggódj annyira. · A tanítás első napján kelj fel néhány perccel előbb, hogy véletlenül se késs el. Ha a gyerekért el kell menned az iskolába, szintén néhány perccel előbb legyél ott, hogy ne izguljon.

3. Világos szabályok
Néhány perccel az iskolakezdés előtt tekintsétek át gyermekeddel az iskolai napirendet. Fektess le egyszerű, világos szabályokat a lefekvésre, felkelésre, házi feladatra stb. vonatkozólag. Vigyázat: a túl merev hozzáállás felesleges megfelelési kényszerből fakadó stresszhez vezethet!

4. Csökkentsd az ismeretlentől és a változástól való félelmet
Az ismeretlentől való félelem gyakran súlyosbítja a változásokkal járó elkerülhetetlen stresszt a tanítási év kezdetén. Többféle változás is okozhat szorongást: új iskola, új tanárok, új osztálytársak, stb. Látogassátok meg az új iskolát gyermekeddel, és ha lehetséges, találkozzatok a tanárokkal, vagy mutass neki képeket róluk. Ha gyermekednek busszal kell iskolába mennie, esetleg kísérd el a buszmegállóig, vagy találj neki egy barátot, aki ugyanazon az útvonalon halad.

5. Vond be gyermekedet a készülődésbe
Az iskolaszerek megvásárlása és felcímkézése, a családi program megtervezése, az iskolatáska és az elemózsiás doboz előkészítése mind-mind alkalmat kínál gyermeked számára, hogy részt vegyen ebben a különleges átalakulásban — a tanév kezdetében. Ha ő is részese ezeknek, önállóbbnak és biztonságban fogja érezni magát.

6. Készülj fel az egészségügyi vészhelyzetekre
Ha gyermekednek egészségügyi problémái vannak, vagy gyógyszert kell szednie, beszélj a tanárokkal. Derítsd ki milyen szabályok vonatkoznak az orvosi problémákra, illetve az orvosságokra. Egyeztess az orvosokkal, és írd le az elhangzottakat, hogy mindenki tudja a dolgát, ha baj van.

7. Legyél magabiztos és bizakodó
Ahogy a stressz, az önbizalom is átragad a szülőről a gyerekre. Gyermeked figyel téged; az, ahogy bizonyos helyzetekre reagálsz, befolyásolja, ő hogyan fogja látni a világot, és az ebből fakadó érzelmeket. A tanév kezdete alapvetően vidám esemény, nem szabad fenyegetésként kezelni. A viselkedéseddel mutasd meg, hogy nincs mitől tartani.

8. Figyelj oda a gyermekedre
Amikor a gyerekek visszatérnek az iskolába, vidámságra, békére és harmóniára van szükségük. Bizonyos jelek arra utalhatnak, hogy gyermeked nehézségekkel küszködik: fáradékonyság, ingerlékenység, ingadozó kedélyállapot, visszahúzódás stb. Te mindenkinél jobban ismered a gyermekedet, ezért ha odafigyelsz a jelekre, időben közbe fogsz tudni lépni.

9. Ünnepeld meg az tanévkezdést
Minden új tanév fontos és egyedi szakaszt jelent a család életében. Miért ne lehetne megünnepelni? Például szervezhetsz egy éttermi vacsorát, vagy egy különleges családi ebédet, hogy kiemeld az esemény nagyszerűségét!

10. Használj stresszoldó technikákat
Ha idegesnek érzed magad, jusson eszedbe, hogy több ismert mód létezik a stressz kezelésére: mély lélegzetvétel, vizualizáció, meditáció, jóga stb. Miért ne fedezhetnél fel egyet vagy akár többet közülük, közösen a gyermekeddel? Kívánjuk, hogy az új tanév békés és örömteli legyen!

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár