10 titok a fehérebb fogakért

10 titok a fehérebb fogakért

Mind az életkor előrehaladtával, mind bizonyos ételek fogyasztásával is elszíneződhetnek, foltosodhatnak a fogak. Azonban mi magunk is tehetünk azok fehérítéséért.

Fogfehérítés

A foltok eltávolításának számtalan módja van. A speciális fogkrémek, gélek és öblögetők segíthetnek eltávolítani néhány felszíni foltot. A komolyabb szennyeződéseket a fogorvos tudja eltávolítani, de sokan esküsznek a régi jól bevált szódabikarbónára is.

A foltok elkerülése

Ahogy idősödünk, a fogzománcunk külső rétege elkopik. Az alatta lévő réteg, a dentin sárgásabb színű, ezért fontos elkerülni a foltok keletkezését, különösen fehérítés után. Ha kellő óvatossággal fogyasztod a fogakat elszínező ételeket, a fehérítés hatása akár egy évig is tarthat. A túl gyakori fogfehérítés áttetszővé, kékessé teheti a fogakat.

Ne gyújts rá

Ha megteszed, nem csak az egészségednek ártasz vele, de a dohányzás ráadásul rendkívül erősen színezi a fogakat; barna foltokat okoz, amik áthatolnak a fogzománcon. A dohányzás okozta foltok nehezen távolíthatók el csupán fogkefével. Minél többet dohányzol, annál nehezebb lesz eltávolítani a foltokat, ráadásul ínybetegség, és több rákfajta kockázatának is kiteszed magad általa.

Ételek, amik nyomot hagyhatnak a fogakon

Azért is érdemes odafigyelni arra, hogy milyen ételeket fogyasztasz, mert néhány egyszerű élelmiszer a fogak elszíneződését okozhatja. Egy egyszerű módszert ajánlunk annak eldöntésére, hogy fennáll-e ez a veszély egy adott étel esetében: bármi, ami egy fehér pólón foltot hagy, az a fogakon is, a fogorvosok szerint. A kávé például erősen színezi a fogakat, de ott vannak még a tea, a sötét színű üdítőitalok és a gyümölcslevek is. Az ezek által okozott foltok lassan jelennek meg, és a kor előrehaladtával feltűnőbbé válnak.

Mértékkel igyál

Lehet, hogy tele vannak a betegségekkel harcoló antioxidánsokkal, de a vörösbor, a vörös áfonya lé, illetve a szőlőlé könnyen nyomot hagynak a fogakon. Ez nem azt jelenti, hogy fel kéne őket adnod, de ivás után ne felejtsd el kiöblíteni a szád.

További ételek, amik foltokat okozhatnak

A mély színű ételek rendkívül táplálóak, de színezik a fogakat, ahogy az áfonya, a fekete áfonya, és a céklafélék is. Fogyaszd őket, mert egészségesek, de kerüld el a foltok megjelenését azzal, hogy:

  • Fogyasztásuk után egyből moss fogat.
  • Öblögess vízzel.


A sportitalok ártanak a fogaknak?

Minden édes ízű ital árt a fogaknak, azonban bizonyos energiaitalok és sportitalok még rosszabbak lehetnek- a General Dentistry tanulmánya szerint. A tanulmány készítői úgy találták, hogy ezek az italok --a limonádéval egyetemben -- hosszú távon kikezdhetik a fogzománcot. Az eredmény: vékony, áttetsző, elszíneződött fogak. A fogzománc épségének védelme érdekében:

  • Ne szürcsöld hosszan ezeket az italokat.
  • Ha megittad őket, öblögess vízzel.


Gyógyszerek, amik színezhetik a fogakat

A tetracilin nevű antibiotikum szürke fogakat okoz azoknál a gyerekeknél, akiknek a fogai még fejlődésben vannak. A klórhexidint vagy cetylpyridinium kloridot tartalmazó antibakteriális szájvizek szintén foltokat okozhatnak, ahogy bizonyos antihisztaminek, antipszichotikus-, illetve vérnyomásszabályzó gyógyszerek, a vas, és a túl sok fluorid is.

Ne hagyd ki a napi karbantartást

Egy egyszerű stratégiával megőrizheted a fogaid fehérségét: moss fogat naponta legalább kétszer. Még jobb, ha minden étkezés, illetve nassolás után fogat mosol. A fogmosás segít a foltok és a sárga fogak elkerülésében, különösen a fogíny vonalában. Az elektromos és a szónikus fogkefék jobbak a hagyományosnál a lepedék eltávolításában. Ne felejtsd el öblögetni sem, és használj fertőtlenítő szájvizet minden nap.

Nyiss nagyra, és mondd: 'fehérebb fogak!'

Látogasd meg a fogorvosod rendszeres időközönként vizsgálat, illetve fogtisztítás céljából. A fogorvosok által alkalmazott polírozó, dörzsölő technikák hatékonyan eltávolítják az étel, illetve a dohányzás által okozott foltokat.

 

Forrás: https://www.webmd.com/oral-health/ss/slideshow-10-secrets-to-whiter-teeth

 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár