16 tipp a forró éjszakákra

16 tipp a forró éjszakákra Egy újabb nyár közeledik a végéhez, de még élvezhetünk néhány napsütéses napot mielőtt a hőmérő higanyszála zuhanni kezdene.

Bár a meleg évszakok nagyon jók a szabad levegőn tartózkodáshoz, éjszaka egyre kevesebb ruhában alszunk és gyakran még az ágyneműt is ledobjuk magunkról forgolódás közben, hogy egy kicsit hűvösebben érezzük magunkat.

Az alábbiakban felsorolunk pár "csináld magad" ötletet a jobb alvás érdekében arra, hogyan tarthatod alacsonyabban a testhőmérsékleted jelentős kiadások nélkül.

 1. Tartsd nyitva az ablakokat
  Ha a szobádban meIegebb van, mint kint, ami gyakran előfordulhat, hagyd nyitva az ablakokat éjszakára, hogy bejöhessen a friss szellő. Az éjszakai levegő a kora reggeli órákban hűvösebb szokott lenni, a légmozgás pedig segít mérsékelni a hőmérsékletet és megvéd a fülledtségtől.
 2. Használj ventilátort
  A ventilátor a légkondicionálás olcsóbb alternatívája. Éjszakai használatuk keringteti a levegőt a szobában, így segít kivinni a meleget a szobából az ablakon keresztül. Kreatív megoldásként érdemes kipróbálni azt is, hogy jégkockákat teszel egy tálba a ventilátor elé. A légmozgás idővel eloszlatja a jégből kiáramló hideg levegőt.
 3. Igyál több vizet
  Ez egyértelmű. Egy pohár hűvös víz lefekvés előtt segít megőrizni a szervezet hőmérsékletét, és pótolja az izzadtsággal kiesett folyadékmennyiséget.
 4. Esti hideg zuhany
  Ha már lefekvés előtt meleget van, a hideg zuhany segít lehűteni a bőrfelületet és csökkenti a test belső hőmérsékletét is, valamint eltávolítja az izzadtságot, így tisztán és kényelmesen feküdhetsz a takaró alá.
 5. Aludj jégen
  Ha eleged van a forróságból, vegyél ki egy jégkockatartót a hűtőből, bugyoláld be, és tedd az ágy egy olyan pontjára, ahol kényelmesnek találod. A termosztát is alkalmas erre a célra! Töltsd meg vízzel, tedd a hűtőbe, és kész is az ágybarát megoldás.
  Ha ez sem elég, tedd a csomagot a csuklódra, nyakadra, csípődre, ágyékodra, bokádra, esetleg a térded mögé. A hideg gyorsan eloszlik majd a tested felületén, majdnem azonnal érezni fogod. Csak arra vigyázz, hogy ne legyen túl hideg!
 6. A nedves borogatás
  A régi jól bevált nedves borogatás segít pár fokkal csökkenteni a testhőmérsékleted éjszakára. Nem kell mást tenned, mint egy törülközőt vagy rongyot benedvesítened, és vagy a homlokodra, vagy a testedre helyezned. Vigyázz, hogy ne legyen túl nedves, hogy ne ázzon be az ágy.
 7. Kevesebb fény, több sötétség
  Minden villanykörte hőt termel, ami nem célszerű, ha hűvösben akarsz aludni. A melegebb hónapokban úgyis világosabb van, ezt kihasználva próbálhatod csökkenteni a világításmértéket amennyire csak lehetséges. Ezzel nem csak hűvösebb lesz, de egyébként is hozzájárul a jobb alváshoz, ha sötét marad a szoba.
 8. Elektromos készülékek
  A világításhoz hasonlóan az elektromos készülékek kikapcsolása is hasznos. Az okostelefon és társai hőt és fényt bocsátanak ki, mindkettő a jó alvás ellen hat. Szóval tedd el őket, és hagyd magad nyugodtan álomba szenderülni.
 9. Takarók
  A takarók és dunyhák jól jönnek hűvösebb éjszakákon, de puszta megszokásból ne tartsd őket az ágyon ha meleg van, mert éjszaka megizzaszthatnak. Alvászavarhoz vezethet, ha a szervezetnek küszködnie kell a testhőmérséklet csökkentésével. Tedd őket a szekrénybe amíg újra szükséged nem lesz rájuk.
 10. Lélegző ágynemű
  A könnyed, minőségi lélegző ágynemű különleges frissességgel kecsegtet a melegben, mivel nem tartja magában a szervezetedből kiáramló hőt, hanem engedi szétoszlani. Minél kevesebb hő marad, annál könnyebb lesz elaludnod, hűvösebb és kényelmesebb környezetben.
  A poliészter, selyem és szatin huzatokat tedd félre hidegebb éjszakákra és különleges alkalmakra!
 11. Az ágynemű befagyasztása
  Ez a tipp egy kicsit furcsábbnak tűnhet: hajtogasd össze az ágyneműt, és tedd egy műanyag zacskóban a hűtőbe miközben fogat mosol lefekvés előtt. Ne hagyd őket ott túl sokáig, csak amíg lehűl, majd tedd őket vissza az ágyba, hogy megadják a kezdeti hűvösséget az elalváshoz.
 12. Fektess be egy jó ágyba
  Egy minőségi matrac hatékonyabban oszlatja el a testhőmérsékleted mint az alternatívái, ami azt jelenti, hogy a szervezeted gyorsabban tudja elérni az alváshoz szükséges belső hőmérsékletet.
 13. Távolságtartás
  Bár kifejezetten kényelmes lehet összebújni a pároddal a hidegebb éjszakákon, amikor meleg van, a túlzott közelséggel megosztjátok egymással a testhőt is, így nehezebben fogjátok elérni az alváshoz szükséges hőmérsékletet.
  Ha a hűvösség a cél, inkább maradjatok egy kicsit távolabb.
 14. Küldd ki az állataidat
  Mindenki szereti a négylábúakat, de minél kevesebb test van a szobában, annál jobb! Ez különösen igaz, ha a kutyád vagy macskád az ágyba is be szokott furakodni. Az általuk termelt plusz hő megnehezíti a testhőmérsékleted ideális szintre hűlését.
 15. Lazíts a pizsamán
  A laza, puha pamut pizsama segít eloszlatni a hőt, hasonlóan a pamut ágyneműhöz. Átengedik a levegőt, és felszívják az izzadtságot.
 16. Nyújtózz ki
  A legkönnyebben úgy csökkentheted az izzadást, ha kezed-lábad jól kinyújtod az ágyban, mivel így több levegő éri őket.

Forrás: https://www.edensleep.co.nz/blog/hot-nights-sleeping

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár