4 mentális blokk, ami akadályozhat a boldogságban

4 mentális blokk, ami akadályozhat a boldogságban

Négy alapvető tényező, melyek tudtunk nélkül tehetik boldogtalanná az életünket.

Luminita D. Saviuc számára nem ismeretlen fogalom a senyvedő életvitel. A Purpose Fairy.com elismert bloggere, egy bántalmazó apa mellett nőtt fel, a gyermek kora nagy részét egy román árvaházban töltötte, felnőtt éveiben pedig számos mérgező kapcsolattal kellett megküzdenie.

Ennek ellenére nem hagyja, hogy ezek az embert próbáló élmények, határozzák meg személyiségét.

„Ne hagyjuk, hogy a múltunk története, életünk történetévé váljon.” Írja Saviuc az újonnan publikált könyvében, melynek címe, „15 Things You Need to Give Up to Be Happy„ (15 dolog, amivel fel kell hagynunk, hogy boldogok legyünk) és ami, az egyik legtöbben megosztott blog bejegyzése alapján íródott. (Több mint 1,3 millió megosztást kapott.)

A könyvben, Saviuc különböző tapasztalatot oszt meg az olvasóival, melyeket egy gyógyulási folyamat következtében, ősi keleti bölcsességekből merítve, kiegészülve a pozitív pszichológia tudományos vizsgálatával, kortárs szellemiséggel gyűjtött össze és fogalmazott meg. Míg a legtöbb ilyen alapfogalom összetett ideológiákon alapszik, a mondandójuk egyszerű: Ahhoz, hogy előrejussunk az életünkben, el kell eresztenünk azokat a dolgokat, amelyek hátráltatnak célunk elérésében.

Megkérdeztük Saviucot, hogy hol érdemes elkezdeni. Az alábbiakban részletezzük, hogy szerinte mely négy dologgal kell elsőképpen felhagyni.
A saját érdekeink ellen dolgozó beszéd
A könyvében Saviuc, Roderick Thorp írót idézi: „Meg kell tanulnunk saját magunk legjobb barátjává válni, mivel túl könnyedén válhatunk saját magunk ellenségévé.” Ismerősen cseng? Saviuc szerint, ha a hiányosságainkra helyezzük a hangsúlyt, könnyedén szem elől téveszthetjük, hogy mit is tehetnénk a megoldás érdekében. „A gondolataink jellege határozza meg, a magunkba vetett hitünk jellegét, mely végül az életvitelünket határozza meg.” Próbáljuk meg elhessegetni az önkritikával kapcsolatos gondolatainkat, és tegyük fel magunknak a kérdést, hogy egyáltalán igazak-e ránk ezek a dolgok? A válasz valószínűleg nem lesz. Minél áthatóbban elemezzük magunkban a negatív gondolatainkat, annál kevesebb erővel fognak bírni. Saviuc szerint, idővel kedvesebbek leszünk magunkkal, illetve magabiztosabbak. Amikor ez megtörténik, sokkal könnyebb lesz fölhagyni, a többi dologgal is.

Félelem
A félelem, idegesség, szorongás mind a fejünkben megtalálható képzet valójában, állítja Saviuc. Nem győztük meg? Próbálja meg elképzelni a saját temetését. „Ahogyan elképzeljük magunkat életünk végéhez közeledve, a halálos ágyunknál, rá kell jönnünk, hogy az eddigi összes félelmünk, életünk során, valójában alaptalan volt, és nem rendelkeztek valódi súllyal. Ami azonban számít, az a megbánás érzete ilyenkor, amiatt, hogy mennyi mindent mulasztottunk el, csupán azért mert féltünk megtenni a szükséges lépéseket. 
Ahhoz, hogy a félelmeinket könnyebben vetkőzzük le magunkról, próbáljuk meg a kellemetlen érzelmeket átirányítani valami másra, tanácsolta Saviuc. Az elképzelés lényege, hogy szorítsuk ki a félelmeket a fejünkből. Amikor az ijedtség megkörnyékez bennünket (akár a visszautasítástól, kudarctól, vagy veszteségtől), próbáljunk meg valami olyasmire irányítani a figyelmünket, amit, vagy akit szeretünk. (pl. családunk, barátaink, a hobbink, egy nap a tengerpartnál stb.)

A múlt
Ahhoz, hogy túl tegyük magunkat a múltunkon, először is el kell fogadnunk azt. Változtatni nem tudunk rajta, de mindenképpen tanulhatunk belőle. Saviuc szerint, a fájdalmasabb tapasztalataink tanítanak meg a megbocsájtásra, hogy ne külsőségek alapján ítélkezzünk, illetve tudjuk, hogyha valaki rosszul bánik velünk, az azért van, mert az ő helyzetük is rossz.
Ha egyszer átértékeljük a múltunkat, és egy tanulási folyamatként fogjuk fel, hirtelen megszabadítva fogjuk érezni magunkat a régi sebeinktől. „Emlékeztessük magunkat, hogy a jövőnk alakulása, a saját kezünkben van, és rengeteg boldogságot jelentő dolog lelhető fel a jelenlegi életünkben is.” Tette hozzá Saviuc.

Ragaszkodás
A legtöbb ember szerint bizonyos dolgok birtoklása (egy autó, egy ház), elengedhetetlen tényezői egy boldog életnek. Saviuc szerint, azonban ironikusan, pont az ilyen jellegű tárgyakhoz való ragaszkodás (illetve az elveszítésükből adódó félelmünk), okozza a legtöbb szenvedést életünkben. „Fontos, hogy belássuk, hogy az életünkben valójában semmit sem kell birtokolnunk, illetve nem is szabad ezt éreztetnünk magunkkal. Ha elfogadjuk ezt a gondolatot, és megbékélünk a tudattal, az életünk sokkal könnyebbé és szebbé fog válni.” Állítja Saviuc. A kapcsolatainkban is nagy lesz az előrelépés. Ha felhagyunk az elutasítás és az elvesztés félelmével, a szeretet, amit kinyilvánítunk önzetlen és őszintébb lesz. Akárcsak bármelyik mentális blokk esetében, a birtoklási vágy felhagyásának elsajátításához is, idő és gyakorlat szükséges. Próbáljunk meg napról napra javítani magunkon, apránként. Az egész a szándékkal kezdődik, ezt követően a dolgok csak is a jó irányba fognak történni. 
Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Buhály Mónika dr. Buhály Mónika gyógyszerész
Ön hova utazna szívesen nyaralni?Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár