7 módszer az immunrendszer egészségének megőrzésére

7 módszer az immunrendszer egészségének megőrzésére

Az immunrendszer dolga, hogy megvédjen a betegségektől. Amikor megfelelően működik, megvéd a káros elemektől (vírusoktól, baktériumoktól), és csökkenti a károsodás mértékét nemfertőző behatások (napszúrás, rák) esetén is.

Tekinthetjük az immunrendszert zenekarnak. A lehető legjobb előadás érdekében minden zenésznek a legjobb formáját kell hoznia. Nem feltétlenül érdemes az egyik zenésznek dupla sebességgel játszania az egyik hangszeren, kétszer annyi hangot adva ki. A zenekar minden résztvevőjének tartania kell az ütemet.

Így van ez az immunrendszerrel is. Ahhoz, hogy a lehető legjobb mértékű teljesítményt nyújtsa védekezéskor, mindegyik részének előre eltervezett módon kell működni. Ahhoz, hogy ezt elérhessük, hasznos szokásokat érdemes felvennünk és nap mint nap gyakorolnunk. Alant következik hét ilyen szokás.

1. Megfelelő étrend

Az ételből származó tápanyagok -- különösen növényi alapú táplálékok esetében, mint a gyümölcsök, zöldségek, fűszerek, fűszernövények -- alapvető fontossággal bírnak az immunrendszer számára. Sok növényi alapú étel vírusölő, illetve antimikrobiális hatással bír.

Például kutatások bizonyítják, hogy a szegfűszeg, az oregánó, a kakukkfű, a fahéj és a kömény vírusölő és antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek megakadályozzák a Bacillus subtilis, a Pseudomonas fluorescens és hasonló, ételek romlandóságát okozó baktériumok, a káros gombák, mint az Aspergillus flavus, és az antibiotikumoknak ellenálló mikroorganizmusok, mint például a Staphylococcus aureus növekedését.

Ezentúl az étellel bevitt cink, folsav, vas, szelénium, réz, valamint az A, C, E, B6 és B12 vitaminok is szükségesek ahhoz, hogy az immunrendszer elláthassa feladatát. Mindegyikük szerepe egyedi az immunrendszer működésében.

A megfelelő proteinbevitelre is figyeljünk, mert a benne lévő aminosavak segítenek az immunrendszer sejtjeinek karbantartásában.

2. Kezeljük a stresszt

A hosszan tartó stresszhatások megnövekedett kortizol hormon szintet eredményeznek. Testünk a kortizol révén tud reagálni a pillanatnyi stresszhatásokra, hogy az immunválasz késleltetésével a stresszhatás okozójának elhárítására koncentrálhasson. Viszont, ha a stresszhatások folyamatosak, az immunrendszer nem tud védekezni a vírusok és kórokozók ellen.

Számtalan technikával csökkenthetjük a stresszt, a lényeg, hogy megtaláljuk, ami nekünk működik. A meditáció, naplóírás, vagy bármely élvezetes tevékenység mind nagyon hatásosak. Naponta végezzünk legalább egy stresszcsökkentő tevékenységet.

3. Megfelelő mennyiségű és minőségű alvás

A szervezet alvás közben regenerálódik, ezért kritikus fontosságú, hogy eleget tudjunk aludni.

Konkrétabban, az alvás során kulcsfontosságú sejtek termelődnek, például a gyulladásokat szabályozó citokinek, vagy a T sejtek (az immunválaszokért felelősek) és az interleukin 12 (ami egy gyulladásnövelő citokin).

4. Rendszeres mozgás (lehetőleg a szabadban)

A rendszeres mozgás csökkenti a krónikus megbetegedések (elhízás, diabétesz, szívbetegségek) és a fertőzések kockázatát. Mozgás közben endorfinok termelődnek (ezek a hormonok jó érzést okoznak), ami csökkenti a stresszt.

A felnőtteknek legalább 150 perces, közepesen intenzív aerob mozgásra van szüksége (például séta, futás, kerékpározás), vagy 75 perc magas intenzitású aerob mozgásra (például futásra). A továbbimozgás még több pozitív egészségügyi hatással jár, úgyhogy ne fogjuk vissza magunkat!

5. Mérsékeljük az alkoholfogyasztást

Nagy mennyiségű alkohol fogyasztása egy sor egészségügyi problémához köthető, beleértve a gyengébb immunműködést. Amikor sok alkoholt iszunk, a szervezet erőforrásait leköti a méregtelenítés, így nem jut energiája az immunrendszer normál működésének fenntartására. Emiatt megnő a tüdő- és légzőszervi betegségek, a májbetegség, és bizonyos ráktípusok kockázata.

Ne kezdjünk el inni, ha eddig nem tettük. Ha igen, legfeljebb napi egy pohár bor javasolt nőknek, két pohár férfiaknak.

6. Kerüljük a cigarettázást

Ahogy az alkohol, úgy a cigarettafüst (és minden egyéb mérgező anyag) is hatással lehet az immunrendszer egészségére. A cigarettafüst szén-monoxidot, nikotint, nitrogén-oxidokat, és kadmiumot tartalmaz, amelyek mind károsíthatják az immunsejteket.

A dohányzás a bakteriális fertőzéseknek sem tesz jót (különösen a tüdőt érintőek esetében, mint a tüdőgyulladás vagy a nátha), de ront a tüneteken műtét utáni fertőzések és reumatoid arthritisz (autoimmun betegség, melynek során az immunrendszer megtámadja az ízületeket) esetén is. Ne dohányozzunk, és kerüljük a dohányfüstöt!

7. Tartsuk kordában a krónikus betegségek tüneteit

A krónikus állapotok, például asztma, szívbetegségek és cukorbetegség befolyásolhatják az immunrendszert és növelik a fertőzések kockázatát.

Például, ha a 2. típusú cukorbetegségben szenvedő emberek nem kezelik megfelelően a vércukorszintjüket, ez krónikus, alacsony fokú gyulladásos reakciót hozhat létre, amely gyengíti a test védekezőrendszerét.

Hasonlóképpen, az asztmás betegek hajlamosabbak elkapni az influenzát, sőt számukra gyakrabban halálos kimenetelű, és gyakran a fertőzés eredményeként rosszabb influenza- és asztmás tüneteket tapasztalnak.

Ha jobban kezeljük a krónikus betegségeinket, testünk több tartalékot szabadít fel, a fertőzés leküzdésének érdekében. Tehát mindenképpen szedje pontosan a gyógyszereit, konzultáljon rendszeresen orvosával és alakítson ki minél több egészséges szokást, amelyek kordában tartják a tüneteket. Immunrendszere hálás lesz érte.

Forrás: https://www.everydayhealth.com/columns/white-seeber-grogan-the-remedy-chicks/ten-simple-natural-ways-to-boost-immune-system/

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár