A beszédfejlődés késése

2012.01.30.

A beszédfejlődés késése

A gyerekek beszédfejlődése esetenként különböző lehet. A beszéd késése nem mindig jelent problémát, 2 éves kor után azonban tanácsos kikérni egy szakértő véleményét is.

Már alig várod, hogy kisbabád azt mondja neked "mama", de ez még várat magára. Mi lehet az oka, hogy épp a te gyerekednél lassúbb a beszédfejlődés folyamata kortársaiénál.

Olyan sok internetes információhoz juthatsz szülőként, hogy szerencsésnek, ugyanakkor szerencsétlennek is érezheted magad. Emiatt hajlamos vagy arra, hogy nagyobb élvárásaid legyenek, mint az valójában szükséges lenne.

Ez általában a fiatal szülőknél fordul elő, amikor elkezdik értékelni a gyermek fejlődési szakaszait, és befolyásolja őket a sok információ, amit szakképzett emberek írtak (amit ők normálisnak vagy kevésbé normálisnak vélnek).

Még a gyermekorvos is egy bizonyos „normalitás-skálát" mutat be majd, amikor a gyermek fejlődése kerül szóba. Megnyugtató lehet, hogy bizonyos dolgok, amit gyermeked művel, teljesen normálisak még akkor is, ha te furcsának érzed. Gond csak akkor van, amikor rájössz, hogy kisfiad vagy kislányod nem tartozik a "normális intervallumba".

Általában a gyerekorvosok a két év feletti gyerekektől már több szót szeretnének hallani. Ha gyermeked kétéves elmúlt, és nem tud pár tiszta szót kiejteni, akkor tanácsos egy specialistához fordulni. Sok esetben a gyerek nemcsak „lustácska”, hanem fejlesztésre szorul.

Az igazság az, hogy a korai beavatkozás inkább a szülőknek nyújt támogatást, mint a gyermeknek segítséget. Szakemberek tanítják a szülőket arra, hogy hogyan is kerüljenek közelebb gyermekükhöz, ösztönzik őket, hogy tartsák számon úgy a sikereket, mint a kudarcokat.

Az igazság az, hogy ezek a programok úgy a gyerekeknek, mint a szülők számára is hasznosak, mert időben meg lehet állapítani a késedelmi szintet. Mielőtt gyorsan az interneten kezdenél el keresgélni, érdeklődd meg, hogy a közeledben milyen lehetőségek vannak! Gyermekorvosod bizonyára ebben a segítségedre tud lenni.

Forrás: www.csaladivilag.hu

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár