A cél - az egészséges munkaerő?

2016.12.09.

A cél - az egészséges munkaerő?

Az egészségfejlesztés célja az egyének, csoportok, közösségek egészségének, életminőségének fejlesztése. Az egészségfejlesztés során a kontroll az egészségügyi ellátó személyzet kezéből visszakerül az egyén kezébe: vagyis az emberek maguk lesznek képesek gondoskodni a saját egészségükről, felelőssé válnak a saját egészségi állapotukért. A munkahelyi egészségfejlesztés az egészségfejlesztés, ami a munkahelyen történik. Ennél azért mégis több. A munkának, a munkahelynek kitüntetett szerepe van az egészségfejlesztésben. Miért?

Az egészségfejlesztés célja az egyének, csoportok, közösségek egészségének, életminőségének fejlesztése. Az egészségfejlesztés során a kontroll az egészségügyi ellátó személyzet kezéből visszakerül az egyén kezébe: vagyis az emberek maguk lesznek képesek gondoskodni a saját egészségükről, felelőssé válnak a saját egészségi állapotukért.  A munkahelyi egészségfejlesztés az egészségfejlesztés, ami a munkahelyen történik. Ennél azért mégis több. A munkának, a munkahelynek kitüntetett szerepe van az egészségfejlesztésben.

Miért?

A munkavégzés hatással van a dolgozók egészségi állapotára. Ezek a hatások lehetnek pozitívak, vagy negatívak is a veszélyes, egészségkárosító fizikai körülmények, vagy a munkahelyen érvényesülő pszicho-szociális kockázati tényezők közvetítésével.

Az alkalmazottak testi-lelki egészségi állapota hatással van a munkavégzés hatékonyságára, ezen keresztül a vállalat eredményességére. A hiányzásból, a dolgozók elvándorlásából fakadó költségek (kiválasztás, betanítás), a rossz lelkiállapotban, vagy betegen végzett munkából (hiányzás, balesetek), a dolgozók alacsony motivációjából, elkötelezettségéből fakadó költségek jelentős terhet rónak a vállalatokra. A vállalatoknak tehát érdekükben áll mindent megtenni annak érdekében, hogy alkalmazottaik minél egészségesebbek legyenek.

Gyakorlati okokból: a munkahelyen könnyen elérhetjük az egészségfejlesztő program célcsoportját, hiszen az aktív korú lakosság ideje javarészét a munkahelyén tölti, továbbá a programok szervezésben, illetve az azokon való részvételre való motiválásban felhasználhatóak a munkahelyi kapcsolatok, stb.

Sok nemzetközi cég, mint például a Jooble, rendszeres közös sportprogramok, szabadidős tevékenységek és más rendezvények keretein belül segíti és motiválja dolgozóit az egészségesebb életvitelre. A cikk legfőbb tanulsága tehát, hogy a testmozgás a cégek és a dolgozók közös érdeke, így a hagyományos cafeteria elemek mellett a munkaadók és a munkavállalók egyaránt a sportot biztosítják és látják legszívesebben a béren kívüli juttatások között.
  
 

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár