A demencia jelei idős korban

2017.01.04.

A demencia jelei idős korban

A demenciát általában úgy jellemzik, hogy a benne szenvedő egyén fokozatosan elveszíti emlékezőképességét és nehézségei támadnak a gondolkodásban, a beszédben és az írásban. A tünetek főként idősebb kórban jelentkeznek. A demencia kiváltó oka a legelterjedtebb nézet szerint az Alzheimer kór. Az Egyesüli Királyságban több mint félmillió embert érint az Alzheimer betegség.

A betegség tüneteit sokan nem képesek felismerni, vagy megkülönböztetni attól a folyamattól, amely óhatatlanul együtt jár az öregedéssel. Orvosok arra figyelmeztetnek, hogy azok a személyek, akik fiatalabb korukban sem tudtak megbirkózni bizonyos feladatokkal, egyáltalán nem jelenti azt, hogy az Alzheimer tüneteit fedezik fel magukon, amikor gondjaik támadnak hasonló tennivalókkal. Ám ha bizonyos képességek, amelyeknek korábban birtokukban voltak, idővel nyilvánvalóan megváltoznak, panaszukkal érdemes felkeresni szakembert.

Az Alzheimer egyértelmű korai jele, ha az ember gyorsan elfelejt olyan információkat, dátumokat vagy egy eseményt, amelyekről nem sokkal előtte szerzett tudomást. Figyelmezető jel, ha az illető újra és újra rákérdez ezekre. Folyton másokhoz fordul segítségért, hogy emlékeztessék őt a megbeszélt találkozókra vagy időpontokra. Ugyanakkor arra is van példa, hogy a beteg elfelejti a neveket és a megbeszélt eseményeket, később azonban eszébe jutnak.

Az Alzheimer kór súlyosabb esete, amikor az ember egyre nehezebben képes koncentrálni a napi tennivalóira, jóval lassabban és körülményesebben végzi el azokat a rutinfeladatokat, amelyek korábban semmiféle problémát nem okoztak számára. Megeshet például, hogy nem talál oda, ahová máskor könnyűszerrel eljutott, vagy képtelen felidézni egyszerű játékok szabályait. Előfordulhat, hogy a televízió vagy a mikrosütő használata is gondot okoz neki. Összetéveszti a napszakokat és évszakokat. Néhány súlyosabb állapotban lévő beteg nem tudja megmondani, hogyan került oda, ahol éppen tartózkodik. Később azonban mégis kivilágosodhat előtte, hogy mik történnek körülötte.


Forrás: Daily Express

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Buhály Mónika dr. Buhály Mónika gyógyszerész
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
Ön hova utazna szívesen nyaralni?Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár