A férjeknek a több házimunka, kevesebb szexet jelenthet?

A férjeknek a több házimunka, kevesebb szexet jelenthet?

Ha ön is azok közé a férjek közé tartozik, akik úgy vélik, hogy a több házi munka átvállalása feleségüktől, cserébe több szexet jelent, akkor nem ártana, hogy ha újragondolná ezt a feltevést.Egy új tanulmány szerint ugyanis, ennek éppen az ellenkezője lehet igaz.

Azok a házas férfiak, akik több időt töltenek -a hagyományok szerint általában nők által végzett házi tevékenységekkel, mint például a bevásárlás, a takarítás, és a főzés- statisztikailag kevesebbszer szeretkeznek, azokkal a férjekkel ellentétben, akik férfiasabb tevékenységeket végeznek otthon. (pl. kertészet, vagy az otthoni javítások, szerelés)

Juli Brines a Washingtoni Egyetem, Szociológiai Tanszékének elismert docense szerint, amikor sor kerül a házimunka elvégzésére, a nemek közti egyenlő felosztás, nem éppen kelt szexuális felfűtöttséget a nők és a férfiak között.

Szóval nem is olyan szexi, amikor hitvesünket zoknikat látjuk hajtogatni, vagy a bevásárlást kipakolni?
„Amíg a feleségek általában jobban elégedettek a házasságukkal (legalábbis amíg a házimunkával nincsenek gondok), a férjük segítsége, nem jelenthet rögtön szexet. A hagyományosabb munkamegosztású házasságokban, a feleségek szexuális elégedettsége magasabb volt. Ebből leginkább a feleségek élveznek előnyt.” állítja Brines.
Más szóval a nők lehet, hogy azt állítják, hogy szeretik, ha a férjük besegít a házi munkában, valójában azonban jó szándékuk ellenére, a nők szemében, kelletlenül is segítőtárssá válhatnak, a vágy tárgya helyett.

A kutatók érdeklődését a Council on Contemporary Families (A Kortárs Családok Tanácsa), című 2008-as orvosi folyóiratban megjelent cikk alapján készített, média tudósítás keltette fel, mely szerint azok a férfiak, akik több házimunkát végeznek, többet is szexelnek. Brines és kollégái látták a műsort, azonban szerintük semmilyen olyan nemű bizonyítékot nem mutatott fel, ami ezt az állítást alátámasztotta volna.
Brines elismerte, hogy jogos a következtetés, hiszen az ókori görög korszakban is azok a nők, akik boldogtalanok voltak a férjükkel, szándékosan szüneteltették nemi életüket. Szerinte tökéletesen érthető a házasságokban, a valamit valamiért elv kérdése, ha pedig ezáltal a feleségek jobb kedélyűek, az csakis a nemi élet előnyére válhat. „A kutatásunk azonban ellenzi az ösztönösséget.” Tette hozzá Brines.

A tanulmányban, melyet az Amerikai Szociológiai Értékelés (American Sociological Review) című tudományos folyóirat februári példányában publikáltak, körülbelül 4500 amerikai házaspár vett részt. Az országos adatgyűjtés, melyet 1992 és 1994 között gyűjtöttek össze, a legfrissebbnek mondható felmérés, amely a házasok között, a szexuális frekventáltságot vizsgálja. A felmérésben résztvevők közül a férfiak átlagéletkora 46 év volt, míg a nőké 44. A házaspárok heti 34 órát töltöttek a hagyományosan nők által végzett házimunkákkal, kiegészülve 17 óra, férfiaknak szánt tevékenységgel. A férfiak a nőknek szánt munkák egyötödét illetve a nekik szánt munkák felét végezték el, vagyis a nők sűrűbben segítettek be a tevékenységeikben, mint ahogyan azt ők fordított esetben tették.
A tanulmány végzése közben a kutatók többek között figyelembe vették, a bevallottan boldog házasságban élők vitáit, hogy a párok milyen régen házasodtak össze, a családi szerkezetet, a munkahelyükön eltöltött időt, a bevételnek a feleségre jutó részének mennyiségét, a végzettséget, illetve az egészségügyi állapotot.
A felmérésben résztvevő házaspárok általában havi 5 alkalommal szeretkeztek. Azoknál a pároknál, ahol a feleségek végzik a feladatok összes rájuk eső részét, 1.6-szor szeretkeztek többet, mint azok a párok, akiknél a férfiak többet vállaltak a nők munkáiból.
Vajon az adatok így 20 évvel a felmérést követően is helytállóak? Brines szerint, habár sok dolog változott a házasságokban az 1960-as évek óta, különösen, hogy a nők több munkát vállalnak házon kívül, míg a férfiak nagyobb szerepet vállalnak a gyermeknevelésben, a kutatás szerint az 1990-es évektől, relatíve kis változás volt megfigyelhető a háztartási feladatok végzésének elosztásában.
„Szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a házimunka és a szex közötti kapcsolat nagyban változott volna, mivel a házimunkával járó kötelezettség szinte semmit sem változott.” Tette hozzá Brines.
Markie Blume, a Nevada államban található Las Vegasi Egyetem, Házassági és családi terápia program docense, szerint azonban az adatok kora, a tanulmány egy nagy gyengesége. „A gazdasági világválság mindenképpen változtatott a házimunkák dinamikájában.” Hozzátette, a legtöbb munkanélkülivé vált egyén, férfi volt, akik így a felszabadult szabadidő miatt, a házimunka nagy részét maguk kezdték el csinálni.

A tanulmány vezető szerzője, Sabino Kornrich szerint lehetséges, hogy ha mindkét házastárs aktívan dolgozik, a puszta kimerültség is csökkentheti a szex rendszerességét. „Gyanítom, hogy a legtöbb esetben, ahol az emberek túl kimerültek bármilyen házimunka elvégzésére, úgy a szexre sem marad már elég energiájuk.” Nyilatkozta Kornrich. „A tanulmányunk és a korábbi kutatások is alátámasztják, hogy azok a párok, akik több házimunkát végeznek, összességében többet is szeretkeznek, vagyis azoknak, akiknek több energiájuk marad a házimunkára, a szexre is több jut.” Tette hozzá Kornrich.

Brines azt javasolja, hogy a házastársak igenis beszéljék meg, illetve egyezzenek meg egymást között mind a házimunka felosztásában, mind a nemi életük aktivitásában. Ez legyen egy olyan megállapodás, melyet bármikor újratárgyalhatunk, és ha pedig változtatni szeretnénk rajta, igenis beszéljük meg partnerünkkel, ne hagyjuk, hogy tehetetlenségig fajuljon a helyzet.

Hozzászólások Szóljon hozzá!

Ellenőrző kód
Kérjük gépelje be a képen látható karaktereket! *

BejelentkezésRegisztráció
Elfelejtett jelszó

Szakértőink

dr. Sahin Péter dr. Sahin Péter gasztroenterológus
dr. Bálint Géza dr. Bálint Géza reumatológus
dr. Nagy Andrea dr. Nagy Andrea gyermekorvos
dr. Apor Péter dr. Apor Péter belgyógyász, sportorvos
dr. Sáry Gyula dr. Sáry Gyula belgyógyász
Bujdosó Mara Bujdosó Mara pszichológus
dr. Süli Ágota dr. Süli Ágota pszichiáter, pszichoterapeuta, gyermekterapeuta
Somogyi Andrea Somogyi Andrea pszichiáter
dr. Fekete Ferenc dr. Fekete Ferenc andrológus
dr. Kósa Zsolt dr. Kósa Zsolt szülész- nőgyógyász
dr. Káposzta Zoltán dr. Káposzta Zoltán neurológus
dr. Felkai Péter dr. Felkai Péter utazásorvos
dr. Pataki Gergely dr. Pataki Gergely plasztikai sebész
Solymosi Dóra Solymosi Dóra dietetikus
dr. Sánta Zsuzsa dr. Sánta Zsuzsa gyógyszerész
Szerelmes gondolatok

Milyen gyakran mondja el kedvesének, hogy szereti?


Horoszkóp

Horoszkóp Kos Horoszkóp Bika Horoszkóp Ikrek Horoszkóp Rák
Horoszkóp Oroszlán Horoszkóp Szűz Horoszkóp Mérleg Horoszkóp Skorpió
Horoszkóp Nyilas Horoszkóp Bak Horoszkóp Vízöntő Horoszkóp Halak
Bezár